Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, Amasya'da yaptığı bölge il başkanları toplantısında, "İktidar bizim değil ama istikbal bizimdir" dedi.
Çorum, Tokat, Samsun, Sinop ve Amasya il başkanlarının katıldığı bölge toplantısında SHP'nin seçimlerde birisini ya da birilerini desteklemek için karar alamayacağını açıklayan Karayalçın, "SHP bu seçimlere katılmamaktadır, CHP ve DSP'nin birliktelik şeklini ve ortaya koymuş olduğu siyasi yaklaşımı kabul etmiyoruz ama onların önünde yurttaşlarımızın, cumhuriyet mitinglerine katılan insanlarımızın çağrılarını dikkate alarak engel olmuyoruz. SHP'nin tavrı budur. SHP'lilerin nereye oy vereceğini bilemem ama SHP örgütlerini resmen her hangi bir bağımsız aday için ya da herhangi bir parti için karar almalarının olanaklı olmadığını, bunun benim açıklamalarıma ters düşeceğini dile getirmek istiyorum. Arkadaşlarımız, yerel örgütlerimiz toplanarak karar alarak birilerini ya da birini destekleyemezler" diye konuştu.
Türkiye'de siyaset alanının 27 Nisan 2007 tarihinde çöktüğünü, cumhurbaşkanının seçilemeyerek mahkemeye düşülmesinin çok vahim bir durum olduğunu ifade eden Murat Karayalçın, "Türkiye'de 1982 Anayasası, 1983 yılında yürürlüğe giren Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası siyaset alanında tekelci bir yapı oluşturmuştur. 2 partili, bilemediniz, rahmetli Özal'ın dediği gibi 2.5 partili bir işleyişe izin verilmektedir. Seçim barajı, hazine yardımı ve RTÜK koltuklarının paylaşımı bu tekelci yapının sürdürülmesinin araçlarıdır. Siyaset alanını bu üç temel metin şekillendiriyor. Bu 3 metinin şekillendirdiği siyaset alanı 27 Nisan 2007 tarihinde çökmüştür. Bunun göstergesi, 84 yıllık cumhuriyet tarihimizde ilk kez Cumhurbaşkanlığı seçiminin mahkemeye düşmüş olmasıdır. 11. Cumhurbaşkanı'nı seçemedik, mahkemeye düştük. Türkiye siyaset alanı çökmüştür. Çökmüş olan siyaset alanının kurumlarını ve kurullarını kullanarak 10 gün sonra yeni bir seçime gidiyoruz. Bu çok vahim bir şey. Çökmüş siyaset alanının girdileri ile 22 Temmuz'da aynı çıktıları elde edeceğiz, yeni bir bunalımın eşiğine gelecek Türkiye. Şimdi iddiamı söylüyorum, Türkiye bir daha yeni seçim hangi tarihte yapılacak olursa olsun, Türkiye bir daha yüzde 10 barajıyla, hazine yardımıyla, RTÜK koltuklarının paylaşımıyla bir seçim yaşamayacaktır. Bu iddiamın dayanağı yalnızca benim istemem değil, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Bakan Ali Babacan'ın açıklamalarına dayanarak bu iddiamı seslendiriyorum.
Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Ali Babacan diyorlar ki, 'Türkiye'de iktisadi alanda ilerlemenin sürdürülebilmesi için artık Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası'nın Türkiye'nin siyasal sisteminin değişmesi gerekmektedir, bunlar değişmeden iktisadi alanda ilerleme sağlanamaz.' Siyaset alanı iktisat alanının önünde engel durumuna gelmiştir. İktisadi ilişkiler değişmeyi zorluyorsa mutlaka onun dediği olacaktır. Siyaset alanı alt yapıya uymak zorunda kalacaktır" şeklinde konuştu.