Amasya İl Halk Sağlığı Müdürü Öner Nergiz, üst üste 2 defa alkollü araç kullanırken yakalanan ve ehliyetlerine 2 yıl el konulan sürücülerin, cezanın ardından 4 aylık bir eğitim programına alınarak, başarılı olmaları halinde tekrar trafiğe çıkma hakkı kazandıklarını söyledi. 2006 yılından bu yana Türkiye'de çeşitli illerde sürücülere bu eğitimin verildiğini dile getiren Nergiz, Amasya'da ocak ayı itibariyle bu eğitim programının uygulanmaya başlandığını belirtti.
Amasya İl Halk Sağlığı Müdürü Öner Nergiz, üst üste iki defa alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülerin Ocak 2006'dan itibaren psikolojik eğitim almalarının zorunlu hale getirildiğini söyledi. Türkiye'de 30 ilde sürücülerin 'Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitim Programı'na katıldıklarını söyleyen Nergiz, "Ocak ayı itibariyle ilimizde de bu eğitim programı uygulanmaya başlandı. Alkollü araç kullanırken üst üste iki defa yakalanan sürücülerin ehliyetlerine 2 yıl süresince el konuluyor. Sürücülerin 2 yıl sonunda tekrar trafiğe çıkma hakkını kazanması için Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitim Programı'na katılıp eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olup sertifika almaları gerekiyor. Sürücülere derslere eğitimci olarak psikiyatri uzmanları, pratisyen hekim, psikolog ve trafik eğitimcileri katılıyor" diye konuştu.
Nergiz, programın 1 ay eğitim, 3 ay psikiyatri uzmanları ile görüşme ve takip şeklinde uygulandığını dile getirerek, "Eğitime katılmak için 145 sürücü kurumumuza başvuruda bulundu. Bunlara arasında Tokat, Çorum ve Samsun'dan gelen sürücüler de var. Bu illerde de aynı eğitim programının başlatılacağı için il dışından gelenleri eğitim programına alınmadı. 110 sürücünün eğitim çalışması ise ocak ayı itibariyle başladı. Sürüceler 12 kişilik gruplar halinde eğitim almaya devam ediyor" dedi.
Eğitim çalışmalarına katılan Amasya İl Halk Sağlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Bilgiç Değirmenci, sürücülere dikkat, algı, bellek, muhakeme, tepki hızı ve davranışsal kontrol sorunlarının giderilmesi için eğitim verildiğini söyledi. Dr. Değirmenci, "Amaç, sürücülerdeki riskli davranışları belirlemek ve bu davranışları değiştirmektir. Eğitimlerde, alkol, araç ve sürücü ilişkileri tek tek masaya yatırılıyor" diye konuştu.