Amasya'da kentin ortasından geçen Yeşilırmak suları küresel ısınmanın etkisi olan mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıklar sebebiyle kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
Başta Amasya olmak üzere geçtiği yerlerde toprağa hayat veren Yeşilırmak, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havalar sebebiyle kuruma tehlikesi ile yüz yüze kaldı. Amasya'da kentin ortasından geçen ve Amasya tarımının su ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Yeşilırmak sularının son 20 yılın en düşük seviyesine ulaştığını belirten TEMA Vakfı Başkanı Turgut Umur, hem küresel ısınma hem de vatandaşların duyarsız davranışları sebebiyle bu suların daha da azalacağını söyledi.
Yeşilırmak'ta yaşayan canlıların da bu kuraklıktan nasibini aldığına dikkat çeken Turgut Umur, "Küresel ısınmanın etkisi ile gittikçe artan sıcaklar Yeşilırmak'ı en düşük seviyelere getirdi. Yaz aylarının da başlangıcında olduğumuzu düşünecek olursak gittikçe artan sıcaklar suların daha da azalmasına sebep olacak, Yeşilırmak eski Yeşilırmak olmayacak. Sular gittikçe azaldı, kurbağalar neredeyse bu feryadı dile getirir durumdalar" diye konuştu.
İnsanların duyarsız davranışları sebebiyle ırmak sularının kirlendiğini ifade eden Umur, "Duyarsız insanların çöplerini Yeşilırmak sularına atmasıyla burada çevre kirliliği oluşmakta, suyun azalması artan çöpler insanlarımıza gelecekte hastalık olarak dönecektir. Toplumumuzu duyarlı olmaya çağırıyorum. Bu dünya hepimizin. Yılda 1 milyar 400 milyon ton toprağımızı erozyon nedeniyle kaybediyoruz. Gittikçe artan erozyon tehlikesinin sonuçlarını burada zaten tüm şiddeti ile hissediyoruz" şeklinde konuştu.