Amasya'nın Suluova İlçesi'nde 1953 yılında temeli atılıp, 1954 yılında üretime geçen Amasya Şeker Fabrikası'nda 52. Pancar Alım Kampanyası düzenlenen bir tören ile başladı. Kurulduğu yıllarda günlük bin 800 ton pancar işleme kapasitesi olan, 1991 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tedvir yetkisini kaldırıp tam özerk yapıya kavuştuktan sonra yapılan yenileme ve teknolojik iyileştirme çalışmaları sonucunda bugün günde 6 bin ton pancar işleme kapasitesine ulaşan şeker fabrikasında yapılan 52. Pancar Alım Kampanyası açılış törenine, Vali Celaleddin Lekesiz, Amasya Belediye Başkanı İsmet Özarslan, Suluova Kaymakamı Osman Kaymak, AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak, Pancar Ekiciler Kooperatifi ve Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir'in yanı sıra fabrika çalışanları ve pancar ekicisi çiftçiler katıldı.
Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, şeker pancarının büyük ve önemli getirileri, kazanımları ve ekonomiye kazandırdığı katma değerin göz ardı edilerek Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde pancar çiftçisinin haksızlıklara uğratıldığını belirtti. Demir, "Dünyada nişasta bazlı şeker üretimi, şeker pancarından üretilen şekerin yüzde 2'sini geçmezken, Türkiye'de nişasta bazlı şeker üreticilerine tanınan yüzde 10'luk kota, pancar çiftçisini mağdur etmiştir. Nişasta bazlı şekere tanınan bu yüksek orandaki kota, pancar ekim sahalarının daralmasına neden olmuş, yine alternatif ürünlerin sunulmaması çiftçilerimizin gelir seviyesini düşürmüştür. Bu yüzde 10'luk kotanın yüzde 15'e yükseltilmesi ise Türk çiftçisinin mağduriyetini daha da artırmıştır" dedi.
Çiftçilere uygulanan bu haksızlığın giderilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Mahmut Demir, "2005 yılında fabrikamıza bağlı 4 ildeki 10 bölge müdürlüğü, 441 köy, 21 bin 719 çiftçiyle sözleşme yapıldı ve 150 bin dekar şeker pancarı ekimi gerçekleştirildi. Sözleşmeli üreticilerimizden 580 bin ton şeker pancarı tesellüm edilecek ve alınacak bu pancarlar karşılığında çiftçilerimize 60 milyon YTL ödeme yapılacak. Bugüne kadar çiftçilerimize 30 milyon YTL ayni ve nakdi avanslar ödendi. 2005-2006 kampanya döneminde işlenecek 530 bin ton pancardan 70 bin ton kristal şeker, 180 bin ton yaş küspe, 22 bin ton melas üretilecek. Ayrıca göreve geldiğimiz 1996 yılından bu zamana kadar geçen 9 sene içerisinde yaptığımız yatırımların toplamı, yönetime geldiğimiz 1996'ya kadar gerçekleşen yatırımların toplamından daha fazladır" diye konuştu.
İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) açıkladığı 2003 yılının en başarılı şirketleri arasında Amasya Şeker Fabrikası'nın 244. sırada yer aldığını, 2004 yılında ise 177. sıraya yükseldiğini söyleyen Demir, "Bu başarı bizi yavaşlatmayacak. Hedefimiz 2008 yılı istatistiklerinde ilk 100 arasına girmek olacak. Yanlış uygulamaların ve bilinçsizce alınan kararların sonucunda gündeme gelen kota ile karşılaşmamış olsaydık, Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasında ilk 100 şirket arasında yer alırdık" şeklinde konuştu.