22
Aralık
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Turistler 13 medeniyeti görüyor

7 bin 500 yıllık tarihinde 13 medeniyete ev sahipliği yapan açık hava müzesi konumundaki Amasya'da, turistler 13 ayrı medeniyetin kalıntılarını görme imkanı buluyor. M.Ö. 5 bin yıllarının çok öncesinden yerleşim yeri olduğu ispatlanan Amasya; Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Medler, Kimmerler, Persler, Pontuslular, Romalılar, Bizanslılar, Danişmendliler, Selçuklular, İlhanlılar, Osmanlılar gibi kalkolitik çağdan bu yana medeniyetlerin yerleşim yeri ve baş şehri olarak kullanıldı. 13 farklı medeniyetin kalıntılarını taşıyan Amasya, canlanan kültür turizmi açısından Türkiye'de görülmeye değer en önemli yörelerin başında gösterilirken, turizm kenti olmanın bilincine varan Amasyalılar da bu nimetten faydalanmak için turistlerin konaklamaları amacıyla Yeşilırmak kenarındaki tarihi Yalıboyu Evleri'ni birer birer pansiyon durumuna getirmeye başladı.

Tarihi kalıntıların yanı sıra doğal güzellikleriyle bilinen ve "Saklı Cennet" olarak adlandırılan Amasya'da, İlhanlılar döneminde yaptırılan ve akıl hastalarının ilk defa müzik ve su sesiyle tedavi edildikleri Bimarhane günümüzde dimdik ayakta duruyor. Osmanlı Devleti'nin padişahlarından Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmed, 2. Murad, 3. Murad, Fatih Sultan Mehmed, Sultan 2. Bayezid ve Yavuz Sultan Selim'in eğitim gördükleri kent, 12 Haziran 1919'da Amasya'ya gelerek Milli Mücadele'yi başlatan Mustafa Kemal Atatürk'e Amasya Tamimi'ni yazmasında da ev sahipliği yaptı. Bütün bu tarihi özelliklerin yanı sıra bir de aşk hikayesine tanık olan Amasya, Şirin'i uğruna dağları delerek şehre su getiren Ferhat'ın çabalarına da şahit oldu.

Kente gelen yerli ve yabancı turistlerin bir anda 13 ayrı medeniyetin kalıntılarını görerek bu medeniyetler hakkında bilgi sahibi olduklarını belirten Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gül, "Amasya'da barınan medeniyetlere ait kalıntılar, günümüze kadar ulaşmış ve günümüzde de korunmaktadır. Bu nedenle ilimizde son yıllarda önemli ölçüde turizm patlaması görülmektedir. 2003 yılında 125 bin olan ziyaretçi sayımız, 2004 yılında 137 bin, 2005 yılında ise bu zamana kadar 100 bini aşmış durumda ve bu sayının 160 bine ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

Tüm medeniyetlere ait kalıntıları bir arada görme fırsatının çok az yerde olduğunu da kaydeden Gül, "Kentimize gelen ziyaretçiler bu medeniyetlerin kalıntılarını görme imkanına sahip oluyor. Merkezde 500 kişi civarında Turizm Bakanlığı ve belediye belgeli yatak kapasitesi bulunurken, ilçelerle birlikte bu sayı bin 200 civarına ulaşmaktadır. Özellikle ev pansiyonculuğu şehrimizde hızla artmakta ve tarihi konaklar da pansiyon olarak kullanılmaktadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 16:31:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?