Murgul Genel Görünüm |
Karadeniz Bölgesi’nde Artvin’e bağlı bir ilçe olan Murgul, doğuda Artvin İl Merkezi, batıda Arhavi İlçesi, kuzeyde Borçka İlçesi, güneyde Yusufeli İlçesi ile çevrili bulunmaktadır. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği minimum 360 metre, maksimum 1100 metredir.
İlçenin yüzölçümü 406 kilometrekare olup, toplam nüfusu 8.543’tür.
İlçenin ekonomisi, bakır madeni işletmelerine dayalıdır. Bakır cevheri üretimi, cevher zenginleştirme blister bakır üretimi vardır. Ayrıca yan ürün olarak pirit konsantresi ve asit üretimi yapılmaktadır. Karadeniz Bakır İşletmeleri A.Ş. İşletme Müdürlüğü bulunmaktadır. İlçe ekonomisi büyük ölçüde bu işletmeye dayanmaktadır. Murgul’un arazi yapısının kıraç, dağlık ve ormanlık olması nedeniyle tarım arazisi yetersizdir. İlçenin 22.223 dekar tarım arazisi mevcuttur. Yetiştirilen sebze ve meyveler genellikle aile tüketiminin karşılanması amaçlıdır.
Pontus Rum ve İran hakimiyetlerine giren bölge, X.yüzyılda Selçuklular tarafından ele geçirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılan bu yöre, 1877-1878 savaşında Ruslar’ın işgaline uğramıştır. 1918 yılında geri alınan topraklar Sevr Antlaşması ile sınırlarımız dışında kalmış, 1920’de tekrar Türk topraklarına katılmıştır.
1935-1950 yılları arasında merkez Damar iken, sonradan Murgul olmuştur. 1966 yılında Göktaş olarak ismi değiştirilmiş, 1987’de ilçe konumuna getirilmiş ve adı Murgul olarak değiştirilmiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu