(1926-1987)
Halk Ozanı. Şavşat’ta doğan ozanın asıl adı Dursun Ali Erdoğan’dır. İlköğrenimini köyünde tamamladı. Aşıklık geleneğini küçük yaşlarda öğrendi. 17 yaşında gördüğü rüyada, gökyüzünden gelen bir ışık kümesi içine girdiğinde bade içip aşık olduktan sonra şiir yazmaya başlayan Aşık Deryami, yaklaşık 20 yaşlarında bağlama çalmayı öğrendi. Deryami mahlası Aşık Huzuri tarafından verildi.
Adını duyuruşu 1945’lerde olmuştur. 1950 yılında Erzurum’da yapılan bir yarışmada birincilik almasından sonra yörede tanınmaya başladı. Uzun yıllar seyyar satıcılıkla aşıklığı birarada yürüten Deryami Baba, Adapazarı’na göçerek taşımacılıkla uğraşmaya başladı.
Her konuda şiir yazmasına karşın özellikle hicivdeki başarısıyla adını duyuran Aşık Deryami, Konya Aşıklar Bayramında da birçok kez birincilik kazandı. Türkiye’nin çeşitli yörelerinde katıldığı yarışma ve şenliklerde de değişik ödüller alan Aşık Deryami, 1987 yılında İstanbul’da öldü.
Birçok dergi, gazete ve araştırmada da yeralan Deryami’nın şiirleri ve yaşamına ait Halil Açıkgöz tarafından hazırlanan Aşık Deryami, Hayatı ve Eserleri (1987) ve HAGEM tarafından hazırlanan Gülme Zarıma (1990) adlı kitaplar yayımlandı.