(1946- )
Besteci, ses sanatçısı, politikacı. Asıl adı Ömer Zülfü Livaneli’dir. Aslen Artvin Yusufeli' li olan Livaneli, Konya Ilgın’da dünyaya geldi.
Müziği ile birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı ve eserleri John Baez, Maria Farandouri gibi sanatçılar tarafından yorumlandı. Kültür, sanat ve politika alanında Türkiye’nin önemli isimlerinden birisi olan sanatçı, sanat yaşamı boyunca 300’e yakın besteye ve 30 film müziğine imzasını attı.
Bugüne kadar üç uzun metrajlı film yönetti; "Yer Demir Gök Bakır", "Sis" ve "Şahmeran". Valencia Film Festivali’nde "Altın Palmiye" ve 1989’da Montpelier Film Festivali’nde "Altın Antigone" ödülüne layık görüldü. "Sis", "En iyi Avrupa Film Ödülü"ne aday gösterildi. Sanatçının filmleri Türkiye, ABD, Fransa, Almanya, İsviçre, ve Japonya’da gösterime girdi ve BBC, WDR, İspanya, Kanada ve Japon televizyonları gibi bir çok televizyon şirketine satıldı. Ekim 1986’da Cengiz Aytmatov ’un daveti üzerine Federico Major, Yaşar Kemal, Arthur Miller ve diğer ünlü sanatçı ve düşünürlerin katıldığı Kırgızistan ve daha sonra Wengen, Granada ve Mexico City’de toplanan Issyk - Kul Forumu’nda yer aldı. Livaneli, Elia Kazan, Jack Lang, Vanessa Redgrave, Arthur Miller, Mikhail Gorbaçov gibi ünlü kişilerle birlikte dünya kültürünün ilerlemesi ve dünya sanatlarının gelişmesine katkıda bulunmak üzere çalışmalarda bulundu.
1996 yılında Paris’te merkezi bulunan UNESCO (Birleşmiş Milletlerin Eğitim Kültür Bilim Kurulu) tarafından büyükelçilik verilen sanatçı Livaneli, orjinali ilk kez 1978’de çıkan "Nazım Türküsü"adlı albümde Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları bir araya getirdi.
Zülfü Livaneli 1994 yerel seçimlerinde, Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday oldu. 2002 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'den İstanbul milletvekili seçildi. Partinin 13. Olağanüstü Kurultayı'nda yeter sayıda imza bulamadığı için genel başkan adayı olamadı ve istifa etti.
Arafta Bir Çocuk, Engereğin Gözündeki Kamaşma, Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm; Geçmişten Geleceğe Türküler, Sis, Diktatör ile palyaço, Sosyalizm Öldü mü, Mutluluk, Leyla’nın Evi ve Son Ada kitaplarının yazarı olan Livaneli, halen Vatan Gazetesi’nde köşe yazarlığına devam etmektedir.
Livaneli’nin aldığı Ödüller:
Theodorakis ödülü - Temmuz 2006 , Soranos Dostluk Ödülü - Ekim 2005, En İyi Film Müziği - Sürü-1978 - Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), En İyi Film Müziği - Yılanı Öldürseler -1982- Ankara Sanat Evi, Yılın Plağı Ödülü, Yunanistan - Maria Faranduri Livaneli Söylüyor -1982, Cannes Film Festivali Altın Palmiye Ödülü - Film Müziği-Yol -1982, Alman Plak Eleştirmenleri Derneği Yılın Plağı Ödülü - Maria Faranduri Livaneli Söylüyor -1993, Edison Ödülü, Hollanda - Maria Faranduri Livaneli Söylüyor -1983, Altın Plak Ödülü - Livaneli-Theodorakis- Güneş Topla Benim İçin -1986, Yılın Müzisyeni, Türkiye - 1984 Nokta Dergisi- Doruktakiler, Cannes Film Festivali - 1987 Özgün Bir Bakış, En İyi Yabancı Film Ödülü-San Sebastian Film Festivali, İspanya - Yer Demir Gök Bakır -1987, Köln Foto Kino Fuarı, B. Almanya - 1987 'Altın Kamera' (Jurgen Jurges), En İyi Film Yönetmeni, Türkiye - 1989 Nokta Dergisi- Doruktakiler, Montpellier Festivali Altın Antigone Birincilik Ödülü - 1989 Sis, Valencia Altın Palmiye Birincilik Ödülü - Sis- 1989 En İyi Yönetmen Ödülü, Avrupa Film Akademisi En İyi Film Adaylığı - 1989 Sis, Fransız Eleştirmenlerince Avrupa'nın En İyi On Filminden biri - 1989 Sis, En İyi İkinci Film Ödülü - 1989 Antalya Film Festivali-Sis, Abdi İpekçi Ödülü – 1996, Abdi İpekçi Ödülü – 1997, Balkan Edebiyat Ödülü, Türkiye, 1997 Engereğin Gözündeki Kamaşma, Premio Luigi Tenco Uluslararası Besteci Ödülü, San Remo, İtalya – 1999, 37. Antalya Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü – 1999, Yunus Nadi Roman Ödülü, Türkiye - 2001 Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm.