Mengen'den Genel Bir Görünüm |
Batı Karadeniz Bölgesi'nde Bolu İli’ne bağlı bir ilçe olan Mengen, doğuda Çankırı’nın Eskipazar İlçesi, batıda Bolu Merkez İlçe, kuzeyde Zonguldak’ın Devrek İlçesi, kuzeydoğuda Karabük ve Bartın İlleri, güneyde ise Bolu’nun Gerede ve Yeniçağa İlçeleri ile çevrilidir. İlçenin dört bir yanı ormanlarla çevrili bir havza şeklinde olup, arazi engebelidir. Bolu Dağlarının engebelendirdiği dağlık bir alanda yer alır. Güneyde doğal sınırı oluşturan Arkut Dağı bulunmaktadır.
İlçeyi Bolu Suyu (Büyük Su) ile Mengen Çayı'nın Gökçesu yakınlarında birleşmesinden oluşan Devrek Çayı sulamaktadır. Ayrıca Arkut Dağının alçak kesimlerinde meşe, daha yükseklerde ise kayın, göknar, kızılçam ve sarıçam ormanları bulunmaktadır. İl merkezine 53 km. uzaklıkta olan ilçenin yüzölçümü 883 km2 olup, 2000 Yılı genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 16.504'tür.
İlçenin ekonomisi hayvancılık, tarım ve ormancılığa dayalıdır. Ekime elverişli topraklarda, buğday, patates, arpa ve az miktarda da mısır, soğan, baklagiller, elma, armut ve fındık yetiştirilir. Hayvancılık daha çok sığır üzerine yoğunlaşmıştır. Geyik Gölü denilen yerdeki geyikler için koruma ve üretme alanları kurulmuştur. İlçede arıcılık da oldukça yaygındır.İlçe topraklarında bulunan linyit yatakları da işletilmektedir.
Şirin Yazı Göleti |
Mengen'in Bithynia Krallığı öncesine ait bilgiler yeterli değildir. Bununla birlikte yörenin M.Ö. 74 yılında Bitinya Kralı lV Nikomedes tarafından Romalılara devredildiği bilinmektedir. Romalı’lardan sonra yöreye Bizanslılar hakim olmuştur. Mengen, Gerede ile birlikte 1395 yılında Konuralp tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Orhangazi döneminde Bolu’ya gelen İbni Batûta, yörede Türkmenlerin yaşadığını belirtmiştir. XV.yüzyıl başında Yıldırım Beyazıt zamanında Anadolu’nun bütün kuzey batı kesimi ile birlikte bölge, Osmanlı idaresine geçmiştir. Timur istilasından sonra Bolu çevresi İskenderoğulları istilasına uğramış ise de ll. Murat zamanında tekrar Osmanlılılar buraya egemen olmuşlardır. XIX.yüzyılın başlarında Anadolu’nun bazı yerlerinde olduğu gibi, isyanlar ve eşkiyalar Bolu ve çevresinde de halkın huzurunu kaçırmıştır. Bu nedenle yeniden bir teşkilatlanma düşünülmüş ve Mengen’de yeniden kurulan Bolu-Viranşehir mutasarrıflığa bağlanmıştır. 1864’ de bu mutasarrıflık Kastamonu Vilayetine bağlanmıştır. Bu düzenlemede Mengen Geredeye bağlı bir bucak olmuştur. Mengen, 1948 yılında Gökçesu ve Pazarköy bucaklarını da içine alan bir İlçe haline getirilmiştir.
Mengen'e bağlı Gökçesu yakınlarında Bizans, Roma ve Bitinya’lılara ait bazı kalıntılara rastlanmıştır.
Kenthaber Kültür Kurulu