Dodurga Genel Görünüm |
İç Anadolu Bölgesi’nde, Çorum İli’ne bağlı bir ilçe olan Dodurga, Çorum’a 42 km. uzaklıkta, yüzölçümü 191 km²., denizden yüksekliği 510 m.dir. Dodurga İlçesinde Orta Karadeniz ikliminin karasal iklime geçiş tipi görülür. Yıllık ortalama yağış 373,2’ mm.’dir. İlkbahar yağışlı, yaz ayları kuraktır. Yağış miktarı Temmuz ayından itibaren azalarak Ağustos ayında minimum (11.6mm) değere düşer. İlçenin toplam nüfusu 10.451 kişidir.
İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve madenciliğe dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünler, buğday, arpa, şeker pancarı, soğandır. En çok üretimi yapılıp pazarlanan ürünü ise çeltiktir. Hayvancılıkta büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirilmekte olup, son yıllarda büyükbaş hayvanlarda melez ve kültür ırkına doğru artış görülmektedir. İlçe topraklarında linyit yatakları bulunmaktadır. 1942 yılında da kömür bulunmuş olup halen özel sektörlerce işletilmektedir.
İlçenin adı Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lügatül Türk adlı eserinde açıkladığı 24 Oğuz boyundan biri olan Toturga’dan gelmektedir. İlçe tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. İlçede 1910, 1935, 1942 ve 1943 yıllarındaki depremlerden aşırı zarar görmesi ve her seferinde yeniden imar edilmesinden ötürü geçmiş tarihi ile ilgili herhangi bir eser ve buluntuya rastlanmamaktadır. Dodurga Çanakkale Savaşı’nda ve İstiklâl Savaşı’nda büyük kayıplar vermiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında çevredeki linyit madenlerinden dolayı yeniden nüfusu artmış ve önemli bir yerleşim olmuştur. Dodurga 1990 yılında ilçe durumuna getirilmiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu