21
Kasım
2024
Perşembe
AKÇAKOCA - DÜZCE
Belediye Sayfaları
Nufus
323.328
Yüz Ölçümü
2.593
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
36.944
Yüz Ölçümü
462
Belediye Sayısı
44
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Akçakoca Gezgin Gözüyle

Demirciönü Tabiatı Koruma Alanı

Konumu: Batı Karadeniz Bölgesinde, Düzce ili, Akçakoca ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Saha; 430 Ha. büyüklüğündedir.
Ulaşım: Akçakoca’ya 10 km. uzaklıktadır.
Özellikleri: Sahada; kayın,gürgen,kestane ve meşe türlerinin yer yer saf, yer yer karışık meşcereleri oluşturması, optimum yağış alanlarından doğal özellikleri bozulmamış bir örneğini teşkil etmesi yanı sıra zengin bir alt flora ve fauna potansiyeline sahipyöre nadir bir ekosistemi özelliği göstermektedir.
Kayın,gürgen, kestane, meşe, kavak, ıhlamur, kızıl ağaç, yabani fındık, orman gülü, ayı üzümü, böğürtlen, kocayemiş, orman sarmaşığı, ısırgan ve çayır otları sahada bulunan başlıca bitki türleridir.

Sahada; ayı, yaban domuzu, tilki, tavşan, kurt, çakal, karaca, keklik, kartal, karga, yabani güvercin, atmaca bulunmaktadır.

Plajlar:Akçakoca, bir tatil ve turizm cennetidir. Karadeniz sahilinde doğal yapısı ile dikkat çekin bu ilçe yaz ayları boyunca özellikle çevre ilçelerde yaşayanların ve bir çok turistin uğrak yeridir. Bu sahil şehrinde çok sayıda otel, pansiyon, kamping ve restorantlar turizme hizmet vermektedir.

Melenağzı Köyü ve Plajı: Akçakoca’nın 13 km batısında bulunan bu Melenağzı Köyü’nde balıkçılık hayli önemlidir .Köy içinden geçerek Karadeniz’e dökülen Melen Çayı, balıkçı teknelerinin barındığı doğal bir liman görünümündedir. Irmak boyunca teknelerle gezi imkanı vardır. Sahil boyunca geniş plajlar, kır kahveleri, gazinolar ve kamping alanları bulunmaktadır.

Karaburun Köyü ve Plajı: Akçakoca ilçesine 10 km. uzaklıktadır. Yeşil ile mavinin içiçe geçtiği Karaburun Plajı, doğal kumsalı, şirin ev ve pansiyonları, kır kahveleri, lokanta ve gazinolarıyla yaz aylarının en önde gelen dinlenme ve eğlenme yerlerindendir.

Edilli Ağzı Plajı: Ormanla denizin adeta kucaklaştığı bu alanda geniş ve doğal plajlar, özellikle sakin yer arayanlar için ideal bir ortamdır.

Çayağzı Kumpınar ve Akkaya Köyü: Karadeniz Ereğli yolu üzerinde, Akçakoca merkezinin 7 km doğusunda başlayan ve sahil boyunca uzanan geniş doğal plajları büyük rağbet gören bu yörede, ormanlar arasında akan derelerde balıkçılık yapılabiliyor. Orman içi piknik ve yürüyüş alanları bulunan bölge kuş avcılığı için de uygundur.

Ceneviz Kalesi Halk arasında Cenevizliler tarafından deniz ticaret yolunu kontrol için yaptırıldığı söylenen kale, bir kısım yazarlara görese kale surları, yapı – teknik ve plan bakımından Bizans devri eseridir.13.yy.da H.Haçlı seferi sırasında şehir ve kalenin Cenevizlilerin eline geçtiği iddia edilmektedir.

Kale şehrin 3 km.kadar batısında deniz kenarında denizden 100 m.yükseklikte falez üzerinde yapılmıştır.Haçlılar zamanında kara surları kuvvenlendirilmiştir. Osmanlıların eline geçtikten sonra da kontrol amacı ile kullanılmaya devam edilmiştir.Kaleye denizden bir mağara ile çıkıldığı ancak bu yolun bugün kapandığı görülmektedir.

Ceneviz kalesinin doğusunda ve batısındaki iki koy ve kale içinde Akçakoca Belediyesince işletilen bir piknik alanı mevcuttur.Bahar ve yaz aylarında şehirden otobüs seferleri yapılmaktadır.

Fakıllı Mağarası = Akçakoca’ya 7 km.uzaklıkta eski Düzce yolu üzerinde Fakıllı köyündeki mağara içinde sarkıt ve dikitler bulunmaktadır.Mağaraya dar bir ağızdan giriliyor.Ağızdan itibaren 5 – 6 m.sonra yol iyice daralıyor.25 – 30 cm.yüksekliğinde çok dar bir denizden 50 m.kadar yere sürünerek ilk boşluğa ulaşılıyor.Bu geçiş alanından sular aktığı için 3 m.lik bir eşikten atlama zorunluluğu vardır.Buradan itibaren sarkıt ve dikitler görülebiliniyor.

Melenağzı Melen çayının denize döküldüğü yerdir.Burada deniz oldukça sığdır.Kilometrelerce uzanan doğal plajdaki kum hem çok ince hem de çok temizdir.Deniz ve karayolu ile ulaşım mümkündür.Melenağzı koyunda balıkçılık hayli önemlidir.Doğal plajları, kır kahveleri,gazinolar ve kamping alanları vardır.

Şifalı Su Orman İçi Dinlenme Yeri Akçakoca – Düzce karayolu üzerinde bu mesire yerinde, içme suyunun bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır.Burada orman içine giden yollarda yürüyüş yapmak mümkündür.

 

 

 

 

Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 12:49:05

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?