2
Ocak
2025
Perşembe
GİRESUN

Fındığa AB destekli proje

Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini karşılayan Türkiye'nin en çok fındık üretilen bölgesi olan Ordu'da bir dekar alandan alınan ürünün giderek azalması üzerine Ordu Üniversitesi (ODÜ) tarafından başlatılan ve Avrupa Birliği (AB) hibe fonlarından desteklenen projesi 19 Nisan günü başlatılıyor.

Fındıkta 1. Standart bölge olarak bilinen Ordu, Giresun ve Trabzon'da bir dekar alandan alınan fındık verimini arttırmayı hedefleyen 'Modern Fındık Tekniklerinin Uygulanmasına Yönelik Eğitim Projesi' 19 Nisan Cumartesi günü başlatılacak. ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyeleri Prof.Dr. S.Zeki Bostan, Prof.Dr. Turan Karadeniz, Doç. Dr. Tarık Yarılgaç ve Doç.Dr. Ali İslam'ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olan ve AB tarafından 92 bin euro hibe kredi ile desteklenen proje kapsamında 19 ilçeden Ziraat Odası tarafından belirlenecek 440 çiftçiye, 22 grup halinde eğitim verilerek modern fındık tarımını hem teorik hem de uygulamalı olarak öğrenmeleri sağlanacak. Cumartesi günü başlatılacak uygulama ile ilgili olarak ODÜ'de bir basın açıklaması yapan Rektör Yardımcısı Prof.Dr. S.Zeki Bostan, bu proje ile yörede fındık teknik ve tarımının değişeceğini belirtti. Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Ulusal Fındık Konseyi Başkan Yardımcısı Onur Şahin'in de katıldığı basın toplantısında projenin fındık sektörüne büyük katkı sağlayacağını belirten Prof.Dr. S.Zeki Bostan, "Ordu, eski üretim bölgelerinden biri olmasına rağmen birim alandan alınan fındık miktarı 80-90 kilogram verim alınmaktadır. Bu kadar geniş bir alanda verimin düşük olması bahçelerin eski, bakımsız ve geleneksel yetiştirme yöntemlerinin kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu proje ile 19 ilçede fındık yetiştiricileri arasından seçilecek önder çiftçilere modern yetiştirme teknikleri bütün ayrıntıları ile
öğretilecek, dünyada uygulanan yetiştirme yöntemleri konusunda üreticiler aydınlatılacak ve örnek uygulamalar ile elde edilen bilgilerin pratiğe aktarılmasında öncülük edeceklerdir" dedi.


Prof.Dr. Bostan, şöyle devam etti:


"Yaklaşık 400 bin ailenin ilişkili olduğu fındık tarımı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde arazi yapısı ve azlığı nedeniyle çok daha önemli yer tutmaktadır. Bu kadar önemli ürün olmasına rağmen yüzyıllardır üretilen fındıktan hala çok eski metotlarla ürün alınmaya çalışılmakta ne üretimde ne de pazarlama tekniklerinde hiç bir modernleşmeye gidilmemektedir. Fındık yetiştiriciliğinin bu kadar önemli olduğu yörede ODÜ Ziraat Fakültesi'nde görev yapan konunun uzmanı olan öğretim elemanları her hafta belirli ilçelerin önder çiftçilerine modern fındık yetiştiriciliğini bütün detaylarını ortaya koyarak eğitim vereceklerdir."

BAKANLIK RAPORU: "FINDIK TARIMI BİLİMSEL YAPILMIYOR"


Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Fındık Sektörünün Ülkemizde ve Dünyada Durumu' konulu rapor, ODÜ'nün AB tarafından desteklenen projesinin haklılığını ortaya koydu. Bakanlık tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de fındık üretiminin bilimsel yollarla yapılmadığına dikkat çekildi. Türk fındık üreticilerinin bahçelerde toprak, yaprak ve ilaç analizleri yapmadığı, babadan kalma usullerle üretimi yaptıkları vurgulanan raporda, üretim alanı çok düşük olan ülkelerin bilimsel tarım yaparak bir dekar alandan Türkiye'dekinden 2-3 kat daha fazla verim aldığı kaydedildi. Raporda, şu tespitler dile getirildi:


"Türk fındık üreticisinin bilimsel tarım yapmıyor. Sadece fındık üretimi ile geçimini sağlayan 400 bin ailenin bulunduğu ülkemizde yılda ancak 3 bin civarında üretici bahçelerin toprak, yaprak ve ilaç analizlerini yaptırıp fındık tarımını bilimsel boyutta yapmaktadır. Türkiye'nin fındık verim düzeyi, İtalya ve ABD gibi üretici ülkelerinden düşüktür. Türkiye'de bir dekar alandan 93.9 kilogram fındık alınırken, Dünya Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ABD'de 249 kg., Fransa'da 194 kg., İtalya'da 163
kg.,Yunanistan'da 159 kg. ve Gürcistan'da 143 kg. fındık alınmıştır. Türkiye'nin birim alandan diğer üretici ülkelere göre daha düşük verim alması, uluslararası piyasalardaki rekabet şansını düşürmektedir."


Aynı raporda, Ordu'da bir dekar alandan 74 kg., Giresun'da 59 kg. Trabzon'da 95 kg., Samsun'da 74 kg. verim alındığı belirtilirken, 2. Standart Bölge olan Adapazarı'nda 154 kg., 110 kg., Bolu'da 110 kg. fındık alınabildiği kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 15:08:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?