8
Eylül
2024
Pazar
GİRESUN

Fındık Kazandırıyor üreticinin parası nerede?

Bilindiği üzere daha fındık daldayken verilen birçok söz daha doğrusu artık klasikleşen bir söz "Fındık paraları peşin ödenecek" cümlelerine artık nasıl inanalım.

Yıllardır aynı cümlelerle kandırıldık ara da bir tutulduklarıda olmadı değil.Ama çoğunlukla bu sözler bu senede olduğu gibi havada kaldı.

Fındığa verilen 7.45 ytl fiyatla fındık üreticilerinin yüzü okadar güldüki  ceneleri ağrımıştı gülmekten Fakat bu seviçler fazlada sürmedi. Tüccar bu durumdan pekde memnun değildi.

Bu kadar da yüksek fiyat beklenmiyordu. Bunun için bir çalışma yapması gerekirdi ve öylede oldu fazla geç olmadan fındığa yapılan darbeler bugün findık fiyatının 5.50 ytl ye inmesine neden oldu. Fiskobirlik ise aldığı fındıkların parasını vermiyor veya veremiyor. İşte bir açıklama:

Fındık Kazandırıyor

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bir bölümünü elinde bulunduran Türkiye 1 eylülde başlayan 2005-2006 sezonunun geride kalan 11 haftalık bölümünde bu üründen 774 milyon doları aşkın gelir sağladı.

Karadeniz fındık ve mamülleri ihracatçıları birliğinden alınan bilgiye göre, sezonun 11.haftasında kentali 688 dolardan işlem gören standart naturel iç fındık, bu sezonun aynı döneminde 885 dolardan alıcı buldu.

Kaynak:http://www.giresunum.com/haber/html/haber-4.html

E hal böyleyken neden halen üretici parasını alamıyor Fiskobirlik bir tüccar kadar ticaret yapma kapasitesine sahip değilmi? Giresun a gelip paralarınızı peşin vericez fındığınızı bir ay sonra 1ytl daha fiyat arttıracağız sözleri kullaklarımızda cınlarken kurduğumuz hayallerle yaşarken bu günü görünce insanın içi burkuluyor.

Üreticinin imece parası, gübre parası, patoz parası, çuval parası, taşıt parası vs. bu ücretleri borçlarla karşılarken güvendiği bir şey vardı acaba bu güvence neydi? Bu insanlar FKB ye güvenmekle yine mi hata etti ? Herkesin cevabı kendisine tabi ama benim fikrim evet hemde kesinlikle. İşte size bir anı:

Bu sene fındık alımına başlatan FKB üreticilerini kuyruklar halinde sıralamış ve fındıklarını gönül rahatlığı ile almaktadır. Bununla beraber üreticilerde o kadar rahattır. fındıklarını bakan eksperler büyük bir itina ile çalışmaktadır. o sırada bir amca isyan bayraklarını cekmiş ve elindeki karneyi yırtıp atmıyor. Yanına gittim ve sordum. Neden yırttın amca diye onun cevabıda aynen şöyledir:

"25 yıldır FKB üyesiyim ve 25 yıldır fındığımı buraya veriyorum az yada çok bu fındığı her sene buraya veriyorum ben buranın ortağıyım fakat bu sene ne olduysa fındığımızı almadılar bunun nedeni olarak da sivri fındığüın içinde çok olmasıymış daha önceleriş böyle bir sorun olmuyordu aynı bahçe aynı fındık şimdi ne olduda almıyorlar? Aslında sorun sivri fındık olması değil hamallara biraz para verirsen koruk fındık bile sokarsın ama bizim ağzımızdan haram geçmedi evladım bu şe...sizlere hakkımızı yedirmem ben vermiyorum ortaklarıda olmuyorum"

Sözleriyle gözleri doldu üretici amcanın ve yükledi tekrar arabasına tuttu yolu. Bu üretici bunları hak ediyormu. Sizler marketcilik yaparken kazanıyorsunuz yağ üreticiliği yaparken kazanıyorsunuz fındık işinimi yapamıyorsunuz. Yazıklar olsun demekten başka bir şey gelmiyor içimden bu üretici size inanadı ve güvendi artık fındık üzerindeki oyunlara bir son verin bari emanete verilen fındıklar olsun üreticilerin yüzünü güldürsün.

Yunis Türk
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2005 Pazartesi 09:19:10
Güncelleme :21 Kasım 2005 Pazartesi 13:51:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?