8
Eylül
2024
Pazar
GİRESUN

'Giresun'un ismi 'kiraz'dan geldi'

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Giresun Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Karaman, Giresun’un, 19. yüzyılda limanı sayesinde Osmanlı’nın önemli kentlerinden birisi olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Karaman, Türk Ocakları Giresun Şubesi tarafından şube toplantı salonunda düzenlenen ’’Giresun Tarihi’’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, Giresun’un isminin kiraz anlamına gelen ’Kerasus’dan aldığını belirtti.

Giresun’un tarihinin oldukça eskilere dayandığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Karaman, kentin adının bir dönem, Pontus Kralı Farnak’tan dolayı ’Farnakya’ olduğunu ifade etti.

Kentin Roma İmparatoru Lukullus zamanında, Roma’ya kiraz götürülmesi nedeniyle tekrar ’Kerasus’ adını kullanmaya başladığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Karaman, şehrin Türk hakimiyetine girmesiyle de Giresun olarak anılmaya başlandığını dile getirdi.

1461 yılında kentin Osmanlılarca fethinin ardından Giresun’a Türk göçlerinin olduğunu ve 16. yüzyılda kentin Türk İslam yurdu haline geldiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Karaman, "Giresun’un Türk İslam yurdu haline gelmesinde bölgede idarecilik yapan Yavuz Sultan Selim’in büyük rolü vardır. 19. yüzyılda Trabzon’a bağlı durumda olan Giresun’da gayrimüslimlerin sayılarının, Müslümanlara göre daha fazla olduğu görülmektedir. O dönemde kent merkezinde 20 bin civarında bulunan nüfusun büyük bir bölümü gayrimüslimlerden oluşmaktaydı. Gayrimüslimler toplumda ağırlıklı olarak esnaf ve tüccar kesimini oluşturuyordu. Türk hoşgörüsü sayesinde gayrimüslimler yıllarca kendi kültürlerini, dinlerini ve dillerini özgürce yaşamışlardır" dedi.
Giresun’un, 19. yüzyılda limanı sayesinde Osmanlı’nın önemli kentlerinden birisi olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Karaman, "Giresun, 19. yüzyılda yabancı ülkelere deniz yoluyla fındık ihracatı yapılmaktaydı. Bu özelliği ile Giresun, Osmanlı’nın önemli bir kenti konumunda olmuştur" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Karaman, Trabzon’a bağlı bir ilçe konumunda olan Giresun’un cumhuriyetin ilan edilmesiyle 1923 yılında il konumuna geldiğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2005 Cumartesi 21:47:19
Güncelleme :1 Mayıs 2005 Pazar 15:45:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?