Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Giresun Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Karaman, Giresunun, 19. yüzyılda limanı sayesinde Osmanlının önemli kentlerinden birisi olduğunu söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Karaman, Türk Ocakları Giresun Şubesi tarafından şube toplantı salonunda düzenlenen Giresun Tarihi konulu konferansta yaptığı konuşmada, Giresunun isminin kiraz anlamına gelen Kerasusdan aldığını belirtti.
Giresunun tarihinin oldukça eskilere dayandığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Karaman, kentin adının bir dönem, Pontus Kralı Farnaktan dolayı Farnakya olduğunu ifade etti.
Kentin Roma İmparatoru Lukullus zamanında, Romaya kiraz götürülmesi nedeniyle tekrar Kerasus adını kullanmaya başladığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Karaman, şehrin Türk hakimiyetine girmesiyle de Giresun olarak anılmaya başlandığını dile getirdi.
1461 yılında kentin Osmanlılarca fethinin ardından Giresuna Türk göçlerinin olduğunu ve 16. yüzyılda kentin Türk İslam yurdu haline geldiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Karaman, "Giresunun Türk İslam yurdu haline gelmesinde bölgede idarecilik yapan Yavuz Sultan Selimin büyük rolü vardır. 19. yüzyılda Trabzona bağlı durumda olan Giresunda gayrimüslimlerin sayılarının, Müslümanlara göre daha fazla olduğu görülmektedir. O dönemde kent merkezinde 20 bin civarında bulunan nüfusun büyük bir bölümü gayrimüslimlerden oluşmaktaydı. Gayrimüslimler toplumda ağırlıklı olarak esnaf ve tüccar kesimini oluşturuyordu. Türk hoşgörüsü sayesinde gayrimüslimler yıllarca kendi kültürlerini, dinlerini ve dillerini özgürce yaşamışlardır" dedi.
Giresunun, 19. yüzyılda limanı sayesinde Osmanlının önemli kentlerinden birisi olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Karaman, "Giresun, 19. yüzyılda yabancı ülkelere deniz yoluyla fındık ihracatı yapılmaktaydı. Bu özelliği ile Giresun, Osmanlının önemli bir kenti konumunda olmuştur" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Karaman, Trabzona bağlı bir ilçe konumunda olan Giresunun cumhuriyetin ilan edilmesiyle 1923 yılında il konumuna geldiğini de sözlerine ekledi.