22
Aralık
2024
Pazar
GİRESUN

HES'ler mercek altında...

Giresun İl Genel Meclisi üyeleri, Çanakçı ilçesine bağlı Karabörk Beldesi ve Kuşköy'de yapımı süren Hidroelektrik Santrali (HES) İnşaatı'nın Çanakçı Deresi'ne zarar verip vermediğini incelerken, inceleme sonuçlarının önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtildi.

Çanakçı'da dere yataklarına HES'lerin zarar verip vermediğini araştırmak maksadıyla, Araştırma-Geliştirme (AR-GE) ve Tarife Komisyon Başkanı Alaeddin Bayram ve beraberindekiler AR-GE Tarife Komisyon Başkan Yardımcısı Osman Kolukısa, AR-GE ve Tarife Komisyon Sözcüsü Ömer Mustafa Yılmaz, DSİ İnşaat Mühendisi Mehmet Geldi, Özel İdare İnşaat Mühendisi Tayfun Özkaya, Özel İdare İnşaat Teknikeri Alaattin Yılmaz ve Çanakçı Kaymakamı Murat Eren bölgeye gelerek incelemelerde bulundular.

Giresun İl Genel Meclis Üyesi AR-GE ve Tarife Komisyon sözcüsü Ömer Mustafa Yılmaz inceleme sonrası yaptığı açıklamada ''Son yıllarda gelişen HES Projesi kapsamında Giresun’da yaklaşık 93 proje yapım ve işletme kapsamındadır. Bunlardan Şengün Şirketler Grubu’na ait olan Çanakçı 1 Regülatörü HES Projesi inşaatı devam etmektedir. Giresun İl Genel Meclisi AR-GE Komisyonu olarak İl Özel İdare tarafından yapılan grup yoluna Şengün Şirketler Grubu’nun vermiş olduğu zararını dere havzasına boşaltılan hafriyatların çevreye verdiği zararın tespiti için teknik personellerimizle gerekli incelemeleri yaptık. Bu tespitlerimiz yaparken Çanakçı Kaymakamı Murat Eren’den de bilgi aldık'' dedi.

Yılmaz, incelemeler sonunda hazırlamış oldukları raporun 7 Ekim 2009 tarihinde İl Genel Meclisi’ne sunacaklarını kaydederek “Ülkemizin kesinlikle enerji ihtiyacı vardır. HES projelerinde bu enerjinin bir kısmıdır. HES’ler yapılmalıdır ama çevre tahribatına meydan vermeden, yönetmelik kurallarına mutlaka uyularak yapılmalı. Doğa katliamı ve çevre felaketine izin verilmemeli. Özellikle dere havzalarına gelişi güzel hafriyat boşaltılmamalı. Dere yataklarına dökülen hafriyat sonunda oluşan sel baskınlarına meydan vermemeliyiz. Son üç aydaki sel felaketinde gelebilecek felaketlerin habercisidir” diye konuştu.

ARGE Komisyon Başkanı Alaattin Bayram konuyla ilgili şu önerilerde bulundu:
''HES’ler yapılırken, dere yatağına bırakılan can suyunun yüzde oranıyla değil de miktar olarak belirtilmesi gerekir. Göletlerin ve dere suyunun kullanım haklarının kimde olduğunun belirtilmesi gerekir. Akan suyun tünellere girmesi ile dere yataklarına bırakılan şehir kanalizasyon atıklarının sonucunda meydana gelecek tifo, sarılık gibi salgın hastalık riskine karşı önlem alınmalı ve şehir arıtmaları en kısa zamanda bu firmalarla baş başa vererek yapılmalı ve olası bir salgın hastalıklardan korunma sağlanmalı. Dinamitle tünel açmalar önlenmeli. Çünkü dinamit suyu içme suyuna ve derelere karıştığı için ciddi tehlikeler oluşturmaktadır. Yine dinamitle patlatmalarda kaynak suların tünellere çekilmekte ve yüzey suları korunmalı ve köyler yarın bir gelecekte susuzlukla baş başa kalabilecektir. Dereye bırakılan kimyasallar nedeniyle balık ölümlerinin önüne geçilemiyecektir. Sonuç olarak kurallara uygun çalışıldığı sürece HES’lerin ilimize çok büyük katma değer sağlayacağı düşüncesindeyiz.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2009 Perşembe 10:54:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?