Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Muzaffer Kalafat, bilinçsiz avlanma ve kirlilik gibi nedenlerle Karadeniz’de, avlanabilir 8 çeşit balık kaldığını söyledi. Muzaffer Kalafat, bir zamanlar dünyanın en verimli denizlerinden biri olan Karadeniz’de, 35 yıl öncesine kadar yaklaşık 40 çeşit balık yaşadığını anımsattı
Son yıllarda yaşanan aşırı kirlilik, son teknoloji ile donanımlı tekne ve balıkçılarla birlikte başlayan bilinçsiz avlanma nedeniyle Karadeniz’in Türk karasularında her geçen yıl balık nesli ve miktarının tükendiğini öne süren Kalafat, “Bu sezon bol miktarda hamsi avlansa bile geçen sezon avlanan hamsi miktarı son 10 yılın en düşük miktarıydı. Bir zamanlar Karadeniz’de 6 ay süren hamsi avı, son yıllarda ortalama 4 aya kadar düşmüştür. Bu da bize Karadeniz’de balık neslinin tükendiği gerçeğini açıkça ortaya koymaktadır” dedi.
Kalafat, Türk karasularında balık avlama alanının ortalama 5 mil, Rusya, Gürcistan, Ukrayna gibi kıyı ülkelerinde ise ortalama 30 mil olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Kirlilik başta olmak üzere bilinçsiz avlanma gibi nedenlerle bugün Karadeniz’de ancak 8 çeşit balık kalmıştır. Halen Türkiye’de avlanan balık miktarının büyük bölümü Karadeniz’den sağlanmaktadır. Bu gerçekle Karadeniz’de Türk karasularında balıkçılık bir program dahilinde, balık nesli ve stokları korunarak yapılmalıdır.”
Karadeniz’in eski verimli günlerine dönmesi için başta balıkçılar olmak üzere herkese büyük görevler düştüğünü belirten Kalafat, “Balıkçılar bilinçli avlanmalı, çöp ve evsel atıklar denize dökülmemelidir. Bunun yanı sıra balık avında sonar aleti kullanılmamalı ve trol ve algarna avı her dönem yasaklanmmalıdır” diye konuştu.