Giresun’un Görele ilçesine bağlı Kırıklı beldesinde İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından beyaz peynir yapımı konusunda kadın çiftçilere kurs verildi.
Görele İlçe Tarım Müdürlüğü Gıda Mühendisi Figen Çaycı'nın sunumunu gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında, hayvancılıkta bakım, beslenme, sağım ve ahır hijyeni hakkında bilgi vermesinin ardından uygulamalı olarak peynir yapımı da gerçekleştirilerek sağlıklı ve hijyenik bir üretimin hangi şartlarda ve nasıl yapılması anlatıldı.
Görele İlçe Tarım Müdürlüğünce ilçeye bağlı Kırıklı beldesinde düzenlenen toplantıda kadınlara, beyaz peynir yapımı uygulamalı olarak gösterildi. Görele İlçe Tarım Müdürlüğü Gıda Mühendisi Figen Çaycı, yaptığı açıklamada, taze sütün pastörize edilmesi ve bulaşıcı hastalıklardan arındırılarak beyaz peynir elde edilme metodunun çiftçi kadınlar tarafından beğenildiğini söyledi. Daha önce taze sütten peynir elde edilirken, sütün kaynatılmadığına dikkati çeken Çaycı, bu metodun son derece yanlış olduğunu ve süt ürünleriyle bulaşabilecek hastalıklara yol açabildiğini kaydetti. Konuşmasına devam eden Gıda Mühendisi Figen Çaycı, ''Taze sütten peynir yapmak için inek, koyun veya keçi sütü 70–75 dereceye kadar kaynatılarak hızla soğutulur. Mevsim sıcaklığına göre 30–35 dereceye kadar soğutulan süte peynir mayası karıştırılıp pıhtılaşması sağlanır ve peynir altı suyu uzaklaştırılıp baskıya alındıktan sonra elde edilen peynir mikroplardan arındırılmış halde taze olarak yenmeye hazır hale gelir. Bu sayede çiğ sütten elde edilecek peynir veya süt ürünlerinden bulaşabilecek hastalıkların önüne geçmiş oluruz” dedi.
Görele İlçe Tarım Müdürlüğü’nün köy ve mahallelerde yoğun olarak yürüttüğü çiftçi eğitim çalışmaları kapsamında, kadın çiftçilere yönelik olarak “uygulamalı peynir yapımı” eğitimine katılan kadın çiftçiler, “Bugüne kadar büyüklerimizden öğrendiğimiz usullerle peynir yapımında hangi hataları yaptığımızı gördük, bundan sonra Görele İlçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanlarınca gösterilen teknik ve hijyenik şartlara uygun peynir üreteceğiz” dediler.