Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, Samsun-Sarp arasında güneyden yeni bir yol yapımının sağlanarak, yapımı süren sahil yolunun kent trafiklerine terk edilmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Fazıl Çelik, Giresun Belediye Meydanı'nda bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, Karadeniz Sahil Yolu'nun yapımını değerlendirdi. Karadeniz Sahil Yolu'nun yapımına başlanılacağı dönemde yolla ilgili görüşlerini belirttiklerini ancak dikkate alınmadığını vurgulayan Çelik, zamanla tespitlerinin doğruluğunun ortaya çıktığını savundu.
Karadeniz Sahil Yolu'nun yapımını "Özürlü Doğum" olarak nitelendiren Çelik, "Bu yol, özürlü bir yoldur. 'Özürlü Yol' diyorum, çünkü yolun doğuşu özürlü. Özürlü olan bu yolda kazaların olması, gözyaşlarının akması, insanların ızdırap çekmesi, maddi kayıplara uğranılması doğaldır. Özürlü bir yoldan çok fonksiyonel bir şey beklenemez. Buranın özrünü ortadan kaldırmak da çok kolay bir şey değildir" dedi.
Fazıl Çelik, Karadeniz Sahil Yolu'nun güney yerine sahil kesimden geçirilmesinin maliyetleri artırdığını ve Karadeniz Sahil Yolu'nun maliyetinin 5 milyar dolara ulaşacağının tahmin edildiğini ifade ederek şunları söyledi: "Bölünmüş yolun, yerleşimlerin güneyinden geçirilmesinin ekonomik olmadığı savı, küllüyen doğru değildir. Uzun vadeli fayda, maliyet analizleri ve çevre değerleri dikkate alındığında bölünmüş güney yollarının, çok çok daha ekonomik olduğu açıktır. Bu değerlendirmeler yapılmadan ve de bir de projesi olmadan yapımına başlanılan bölünmüş kıyı dolgu yolu, kıyılar, koylar nasıl kıvrılıp gidiyorsa, genellikle o şekilde kıvrılmak suretiyle konumlandırılmıştır ve ihale bedelinin yüzde 600'ünü aşan gayri ekonomik bir yol elde edilmiştir. Karadeniz Sahil Yolu'nda da böyle bir durum söz konusu. 700 milyon dolara ilahe edilen yolun tamamlanması 5 milyar doları bulacaktır. Oysa ki, güneyden yapılması durumunda yolun daha az maliyetli bitirilebilirdi. Bolaman örneğini buna verebiliriz. Sahil kesimden yapılmayarak, Bolaman daha ucuza mal edilmiştir."
Samsun-Sarp arasında güneyden yeni bir yol yapımının sağlanarak, yapımı süren sahil yolunun kent trafiklerine terk edilmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Fazıl Çelik, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu yolun normalde güney kesimden yapılması gerekiyordu. Ancak bu gerçekleştirilmeyerek, sahil güzergahından kentlerin, yoğun trafik ve insan kalabalıklarının içerisinden geçirildi. Bu yanlıştan dönülmelidir. Samsun-Sarp arasında güneyden geçirilecek bir duble yol yapılmalıdır. Kıyı kentlerin gelişmesi için güney yollar gereklidir. Mevcut yapılan bu yollar kent trafiğine terk etmek gerekiyor."