22
Aralık
2024
Pazar
GİRESUN

Sabırları taştı

Şekerbank tarafından haciz işlemi başlatılan yaklaşık 25 kadar Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ortağı, birlik genel müdürlüğü önünde toplanarak, FİSKOBİRLİK yönetim kuruluna tepki gösterdi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın birliğe sahip çıkmasını istedi.


FİSKOBİRLİK Genel Müdürlüğü önünde toplanan ortaklar, birlik yönetim kurulu üyeleriyle görüşmek istedi. Genel müdürlük görevlilerinin, yönetim kurulu üyelerinin olmadığını söylemesi üzerine, görevliler ile ortaklar arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı.
Birlik ortağı Dursun Ali Boz, yaptığı açıklamada, FİSKOBİRLİK'den alacaklarına karşılık, birlik garantörlüğünde bir bankadan kredi kullandıklarını söyledi. Boz, banka tarafından kendisine birkaç gün önce aldığı kredinin 21 gün içerisinde ödenmemesi halinde haciz işleminin başlatılacağı yönünde kendisine ihtarnamenin geldiğini vurgulayarak "Kendi kurumumuz olan FİSKOBİRLİK'e fındık teslim ettik. Emeğimizin karşılığı olan parayı aldık. Gelin görün ki kendi kurumumuz bizi bankanın eline terk etti. Ne
yapacağımızı bilemiyoruz. Bu borcu biz nasıl karşılarız. Karşımızda FİSKOBİRLİK'den bir muhatap da bulamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık" dedi.
Genel Müdürlük önüne toplanan birlik ortakları, FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu üyelerine tepki gösterdi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan birliğe sahip çıkmasını istediler.

"ORTAKLARIMIZI MAĞDUR ETMEYECEĞİZ"
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bankadan kredi kullanan ortakları asla mağdur etmeyeceklerini söyledi. Bayraktar, banka ile konuyu görüşme halinde olduklarını ifade ederek "Ortaklarımızı asla mağdur etmeyeceğiz. Bu yönde de ilgili bankayla görüşmeler halindeyiz. Ortaklarımız asla endişe etmesin. Bu sorunu kısa zamanda çözeceğiz" diye konuştu.
2005 ve 2006 ürün alımlarından doğan borçların ödenmesi noktasında FİSKOBİRLİK ile Şekerbank arasında 2007 yılında protokol yapılarak, birlik garantörlüğünde yaklaşık 19 bin 500 ortağa 52 milyon lira kredi kullandırıldı. Birliğin içerisinde bulunduğu mali krizin etkisiyle, ödemelerin aksaması üzerine bankadan alınan kredi miktarı 75 milyon liraya çıktı. Bugüne kadar bankaya ortakların kullandığı kredi karşılığında 35 milyon lira ödeme yapılırken, birliğin hala bankaya 40 milyon lira kredi borcu
bulunuyor.
Öte yandan banka tarafından FİSKOBİRLİK kanalıyla kredi alacağı tahsil edilemeyince, banka tarafından kredinin kullandırıldığı ortaklara yönelik haciz işlemi başlatıldı. Banka tarafından, birlik kanalıyla kredi kullanan 10 bin 800 ortağa ihtarname gönderilerek, kredilerin ödenmesi isteniyor.

BANKANIN BİRLİK ORTAKLARINA GÖNDERDİĞİ İHTAR
"Hesap kartı alacağının ödenmesi, aksi halde yasal takibe geçileceği ihtarıdır" başlığıyla banka tarafından kredi kullanan ortaklara çekilen ihtarnamede şu ifadelere yerveriliyor:
"Bankamız ile FİSKOBİRLİK arasında 30 Mart 2007 tarihinde akdedilen protokol ve 3 Mayıs 2007 tarihli ek protokol kapsamında FİSKOBİRLİK'ten olan fındık bedeli alacağınızın tarafımıza temlikli sureti ile FİSKOBİRLİK'ten olan fındık bedeli alacağınızın tamamı yüzde 30'une kadar kredi kullandırılmıştır. FİSKOBİRLİK 30 Mart ve 3 Mayıs 2007 tarihli protokolleri 'garanti veren' sıfatı ile imzalamış ve ilgili protokolün 6. maddesi uyarınca kredi kullanan her ortağın bankaya vdesinde ödenmeyen kredi borcunun
(anapara+faiz+masraf+vs) muaccel sayılacağı ve bu borcun tamamını bankanın ilk yazılı talebi üzerine en geç 10 gün içerisinde nakden ve defaten, talep terihinden ödeme tarihine kadar geçen sürelere ait kredi sözleşmesi ile belirlenen temerrüt faizi ile birlikte, derhal ve defaten hiçbir itiraz ve defi ileri sürmeksizin ödemeyi kabul ve taahhüt etmiş, ancak vadesinde ödenmemiş olan kredi borcunuz için FİSKOBİRLİK tarafından herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Yukarda yazılı nakdi borcunuzu ihtarname tarihinden
fiili ödeme tarihine kadar geçecek süre içerisinde bankamız temerrüt faizi oranından işleyecek temerrüt faizi ile birikte ödemenizi, aksi takdirde, naksi borçlarınızın bankamız faiz genelgesine göre belirlenecek oranda temerrüt fazizi, BSMV ile birlikte tahsili için ve keza gayrinakdi borçlarınızın da bankamız veznelerine depsonu teminen aleyhinize yasal yolalra müracaat edileceğini, bu durumda icra ve dava masrafları ile yasal harçları ve genel kredi sözleşmesinin ilgili maddesi uyarınca vekalet ücretini
de ayrıca ödemek mecburiyetinde kalacağınızı, kısmi ödeme yapmaınız halinde ödemelerinizin öncelikle fazi, masraf ve sair ferilere mehsup edileceğini bankamızın kısmi ödemeleri mehsup edeceği borçlarınza ilişkin tercih hakkının mahfuz olduğunu bildiririz."
 

İha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2009 Pazartesi 14:57:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ordulu IP: 78.174.61.xxx Tarih : 9.08.2009 00:56:56

Yönetim kurulu bu kadar akılsız mı, neden bir toplantı yapıp, bir karar alarak ,FKB nin bir gayri menkulünü satıp vatandaşın borcunu ödeyemiyor mu da; senelerdir vatandaşı mağdur ediyor. FKB; eğer  ortaklarının borcunu verip, yeniden güven kazanabilir se; sattığı gayri menkulleri bir veya iki yılda geri alabilir. Neden bunu yapmıyorlar anlamak mümkün değil. FKB; şu anda beceriksiz yöneticiler yüzünden varlıık içinde yokluk çekiyor, tabi ki; yönetim kurulunda olanların tahsiline bakmak ta yarar var. Çünkü; bütün FKB yönetim kurulu başkanları bilgi ve becerileri veya tahsilli oldukları için değil; ağa ve nüfuzlu oldukları için seçildiler bir tanesi iç ticaret ve dış ticaret ne anlama gelir bilmez. sonunda da FKB nin geleceği yer de burası olur. YalnızFKB ye nir uyarım olacak: eğer bu ortaklar bir kışkırtılır sa; bırakın o binaları; Giresunda duramazsınız.