Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Osman Metin Öztürk, Türkiye'nin, Karadeniz'deki mevcut savunma, güvenlik ve istihbarat yapılanmasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
Prof.Dr. Öztürk, Karadeniz'in, çok ciddi gelişmelere ve değişime açık, öneminin de her geçen gün artan bir coğrafya olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin, halihazırda Karadeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip ülke durumunda bulunduğunu anlatan Öztürk, Türkiye'nin, Doğu-Batı dengesinin dokunulmazlığına sığınarak savunma, güvenlik ve istihbarat yapılanması açısından bu bölgeyi ihmal ettiğini savundu.
Karadeniz'in, başta enerji olmak üzere hemen her konuda dünyaya açılmakta ve mücadele alanı olarak gözüktüğünü belirten Öztürk, şöyle konuştu: "Bu değişim, en uzun kıyı şeridine sahip olması ve bu kıyı şeridinin doğudan batıya bir bütün olarak Karadeniz'i kontrol etmesi nedeniyle kaçınılmaz olarak en çok Türkiye'yi etkileyecektir."Karadeniz'deki mevcut savunma, güvenlik ve istihbarat yapılanmasının gözden geçirilmesi gerektiğini anlatan Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: "MİT Müsteşarlığı'nın bu bölgedeki yapılanmasını gözden geçirerek yetki, personel, kaynak ve teçhizat yönünden güçlendirmeli."
HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKEN KONULAR
Öztürk, bu gölgede yapılması gereken önemli çalışmaları şöyle anlattı: "TSK'nın, Ege Ordusu'na benzer bir oluşuma giderek kıyı şeridinin orta kesiminde (muhtemelen Giresun) kolordu seviyesinde bir yapılanmaya gitmelidir. Yine TSK'nın Akdeniz için Marmaris'te öngördüğü ve hayata geçirdiği Akdeniz Donanması'na ev sahipliği yapan deniz üssünün bir benzerini, Karadeniz Donanması için Karadeniz kıyılarında hayata geçirmeli, yine bu deniz üssü için de Giresun kıyıları düşünülmedir. Ayrıca yörede OR-GİHavaalanı olarak anılan Ordu ile Giresun illeri arasında inşa edilmesi öngörülen havaalanının çift kullanımlı (sivil ve askeri) olarak düşünülmeli, Karadeniz kıyılarının hemen gerisinde yükselen dağların hemen arkasında (örneğin Giresun'un Alucra İlçesinde ve benzeri bir-iki yerde) yedek havaalanları yapılmalı. İç ve Orta Anadolu'yu Karadeniz kıyısına bağlayacak, Şebinkarahisar-Giresun karayolunun büyük araçların kullanımına ve ağır yüklerin taşınmasına elverişli hale getirilmesidir. Bunların ve konuyailişkin çalışmada ortaya çıkabilecek benzeri önerilerin hayata geçirilmesi, Türkiye'nin Karadeniz ile ilgili ortaya çıkabilecek riskleri ve tehditleri karşılamasına hizmet edecektir."
ÖNEMLİ YATIRIMLARI MİLLİ BÜTÇEDEN YAPALIM
Öztürk, belirttiği konularda atılacak adımların ülke birliğine ve insanların kaynaşmasına hizmet etmesinin yanı sıra Karadeniz kıyı şeridinde ortaya çıkacak alt yapı yatırımları bölge insanı için ciddi iş ve istihdam imkanının da doğmasına vesile olacağını söyledi. Ancak bunların, milli bütçeden yapılmasını arzu ettiklerini anlatan
Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "NATO fonlarından, ABD'den veya AB'den alınacak koşullu kaynaklarla bu işe girişilmesinin Türkiye'yi yeni gailelerle karşı karşıya bırakabileceğini değerlendiriyoruz. Yağmurdan kurtulma amacına yönelik önerilerimizin bizi dolu ile karşı karşıya bırakmasını hiç arzu etmeyiz."