Giresun Arıcılar Birliği tarafından "Balda Yörelere Göre Kalıntı ve Orijin Tespiti, Bal Üretim Teknikleri ve Arıcılık" konulu konferans gerçekleştirildi.
FİKSOBİRLİK EFİT A.Ş. Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta konuşan Trakya Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Türkiye'de temel arıcılık sorunlarının üretim seviyesi ve pazarlamayla ilgili olduğunu söyledi. Prof. Dr. Doğaroğlu, özellikle ihracat bakımından arıcılıkta çok büyük sıkıntıların yaşandığını ifade ederek, bunun balda son zamanlarda ortaya çıkan katkı, kalıntı ve kalite problemlerinden kaynaklandığını aktardı.
Türk balının temiz olarak üretilip dünya piyasasına kaliteli olarak sunulması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Doğaroğlu, "Üretim seviyesi bakımından da önemli problemlerimiz var. Çünkü malı rekabetin yüksek olması bakımından temizliğinin yanı sıra üretim girdilerinin, maliyetin düşmesi ve fiyat bakımından rekabet edilebilir duruma gelmesi bakımından, üretimi de artırması gerekiyor" dedi.
Prof. Dr. Doğaroğlu, üretim seviyesini etkileyen önemli yan sorunların da çözüm beklediğini kaydederek, "Bu da en başta modern ekipman sorunu. Üretimdeki teknik bilgilerin yetersizliği, kullanılan damızlıklar, kaynakların sağlıklı kullanımı bütün bunlar problem oluşturuyor. Bunun yanı sıra bakım beslemede bazı sorunlarımız var. Yeterince ballık kullanmadığımız için üretimi etkileyen problemler var. Bir de hastalıkla zararlı savaşımında bir yandan üretim kaybına uğruyoruz. Bir yandan da yanlış kullanılan ilaçlar yüzünden balda kalıntı bırakıyoruz. Bu sorunları giderdiğimizde arıcılık konusunda ülkemizde bir sürü engeli aşmış olacağız. Son zamanlarda özellikle hastalık ve zararlı, katkı kalıntı problemlerini aşmaya başladık. Bu yönde çalışmalar da çok faydalı" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi :
30 Nisan 2006 Pazar 16:26:01