8
Eylül
2024
Pazar
EKONOMİ

Fındık alımı başladı

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), 2005 ürünü fındık alımlarına bugün başladı. Giresun merkeze bağlı Duroğlu Beldesi'ndeki birlik deposunda ilk ürün alımı için gerçekleştirilen törene, FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanvekili Salih Can, FİSKOBİRİK Genel Müdür Vekili Nihat Yılmaz ve Giresun Kooperatifi yöneticileri katıldı.

Törende konuşan FİSKOBİRİK Genel Müdür Vekili Nihat Yılmaz, 2005 ürünü fındık alım fiyatlarını Giresun kalite için 7.45, Levant kalite için 7.05 ve kara fındık için de 6.90 YTL olarak açıkladıklarını hatırlattı. Yılmaz, FİSKOBİRLİK'in 2005 ürünü fındık alımlarına bugünden itibaren başlayacağını ifade ederek, alımların sezon boyunca süreceğini söyledi.

FİSKOBİRLİK olarak tüm fındık üreticilerinin ürünlerine talip olduklarını dile getiren Yılmaz, bunun için yeterli kaynaklarının da mevcut olduğunu vurguladı.

FİSKOBİRLİK'in kimseyle kavga etmeden ve sürtüşmeye girmeden üreticinin ve ülke menfaatleri doğrultusundaki menfaatlerini, politikalarını sürdüreceğini belirten Yılmaz, "Bunu tam 67 yıldır yapıyoruz ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Önemli olan ülkenin ve üreticilerimizin sürekli kazanmasıdır" dedi.

Açıkladıkları alım fiyatlarının 30 Eylül tarihine kadar geçerli olduğunu kaydeden Yılmaz, bu yıl ilk kez piyasa şartlarına göre her ay için alım fiyatı açıklayacaklarından üreticilerin bu durumu gözönüne alarak ürün teslimi yapmalarını istedi. Bazı üreticilerin teslimat beyannamelerini aceleye getirerek erken verdikleri için ürünlerinde gerek kiloda, gerekse de üretici yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde hatalara düştüklerinin belirlendiğini söyleyen Yılmaz, bu nedenle beyanname teslim sürelerinin tarihini 31 Ekim'e kadar uzattıklarını aktardı.

Geçtiğimiz yıl başlanan emanete fındık bırakma uygulamasının bu yılda devam edeceğini belirten Yılmaz, "Üreticilerimiz tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da fındıklarını emanete bırakabilecekler. İstedikleri dönemde ve tarihte gelip fındıklarının parasını alabilecekler. Emanet fındıkların fiyatları, hiçbir şekilde belirlenmiş fiyatın altında olmayacak. O günün şartlarındaki piyasa miktarından ödeme yapılacak" diye konuştu.

Törende FİSKOBİRLİK'e 2005 ürünü ilk fındığı Giresun merkeze bağlı Boztekke Köyü'nde yaşayan Hüseyin Demir teslim etti. Demir, 2 ton 880 kilogram fındık teslim ederken, 51 randıman üzerinden 7.233 YTL'lik bedel karşılığı olan 16 bin 495 YTL'lik çekini Giresun Merkez Kooperatifi Başkanı Murat Kumaş'tan aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2005 Pazartesi 14:01:02
Güncelleme :22 Ağustos 2005 Pazartesi 14:23:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?