Giresun Çakıroğlu Liman İşletme Müdür Vekili Okan Kaya, ilde sanayileşmenin istenilen seviyede olmaması nedeniyle Giresun Limanı'nın giderek cazibesini kaybettiğini söyledi.
Okan Kaya, yaptığı açıklamada, Giresun Limanı'nın Türkiye'nin önemli limanları arasında bulunduğunu belirtti. İran ile yapılan ticaret dönemlerinde Giresun Limanı'nın oldukça rağbet gördüğünü hatırlatan Kaya, İran'la olan ticaretin sonlanması ve 1999 yılında yaşanan deniz afeti sonrasında limana olan rağbetin giderek azaldığını dile getirdi.
Kentteki sanayileşmenin istenilen seviyede olmaması nedeniyle limanın giderek cazibesini kaybettiğini kaydeden Kaya, "Yörede geçmiş dönemlerde önemli fındık ve diğer ürünleri imal eden sanayi kuruluşları vardı. Bunlar gerek yurtiçi, gerekse de yurtdışına gerçekleştirdikleri ihracatlarını daha ucuz olan denizyolu üzerinden gerçekleştirmekteydi. Özellikle fındık ihracatı limanın işlerliğinde önemli bir yere sahipti. Ancak son yıllarda önemli sanayi kuruluşları bir bir kapandı. Hal böyle olunca her geçen yıl limanın işlerliği azalma gösteriyor. Giresun Limanı bugünlerde sadece küçük tonajlı gemilerin uğradığı bir liman durumuna geldi. Liman, bu yıl en kötü dönemini yaşıyor" dedi.
Giresun'dan gerek yurtiçi, gerekse de yurtdışına gerçekleştirilen ihracatlarda ağırlıklı olarak karayolunun kullanıldığına dikkat çeken Kaya, "Deniz yolu, ulaşımda en ucuz olandır. Giresun'daki sanayi kuruluşları karayolu yerine denizyoluna yönelse, bu durum hem kendilerine daha fazla gelir sağlayacak, hem de Giresun Limanı'nda yeniden bir canlanma olmasına vesile olacaktır" diye konuştu.
Karadeniz Bölgesi'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile bağlantısını sağlayan Tirebolu-Torul Karayolu'na da verilecek önemin limanın işlerliğine güç katacağını savunan Kaya, yaşanan kriz nedeniyle limanın zarar ettiğini, bu nedenle de zararı azaltmak için de çalışan personel sayısında önemli ölçüde indirime gitmek zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.