21
Eylül
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT
Belediye Sayfaları

Talan edilen sadece Meryemana kilisesimi?

Kuzeydoğu Anadolu bölgesi’nin şirin ilçesi Şebinkarahisar bir zamanlar Türkiye haritasında il olarak  yer alırken,  1933 yılında ilçe yapıldı. Aynı duruma mazhar olan ilçeler şimdiler tekrar il oldu. Şebinkarahisar ise unutuldu.

Bu zamana kadar hep yerinde sayan İlçe şimdiki haliyle tamamen devletin elini eteğini çektiği bir yöre haline geldi..Göç hızla artıyor..Kent hızla boşalıyor..Yatırım hiiiç yok..
Devlet hastanesinde diyaliz üniteleri yetersiz, Hastalar perişan, Doktor gelmiyor, Yollar sokak köpeklerinin istilasında, Tıbbi atıklar mahalle sokaklarına saçılmış halde.

En önemlisi tarihi eserleri talan edilmiş...

Ekonomi iyiye gidiyor..Şunu attık, bunu tuttuk, diye köşe yazılarında dile getiren AKP li milletvekilllerimizi, Nedense İl’lik konusuna soru sorulduğunda ağızlarını bıçak açmıyor. Çünkü kentin gelişmesi onlar için o kadarda önemli olmasa gerek.

Görele. gen.tr de köşe yazıları yazan Milletvekilimiz Nurettin Canikli’ye sorduğumuz il’lik konusunda yanıt bekleyen sualimize bile yanıt yazmaya tenezül etmiyor. Ben bunu halkımızın takdirine bırakıyorum..

Yıllarca ihmal edilen ve yeni gözleri açılan Kültür bakanlığı yetkilileri, kentin tarihi eserlerine tekrar sahip çıkmaya çalışıyor..NTV de yayınlanan haberde Bakanlık koruma altına aldıklarını, restore edileceğini belirtiyor..

Haber:
http://www.ntvmsnbc.com/news/289337.asp?cp1=1

“ Meryemana Manastırı’na restorasyon
 
Giresun’un Şebinkarahisar İlçesi’nde bulunan Meryemana Manastırı’nın restorasyonu için çalışma başlatılacağı bildirildi.
 
Giresun
AA
 
30 Eylül 2004 — Giresun Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ilçenin Sarıyer Köyü Kayadibi Mahallesi’nde bulunan Meryemana Manastırı’nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca koruma altına alındığı belirtildi. “

SORUYORUZ..

 1979 YILINDA ZATEN KORUMA ALTINA ALINMIŞTI. Kimi kandırıyorsunuz?

1979 yılında koruma altına alınan eserlere ne oldu?
Kültür Bakanlığı uyuyormu?

Meryememana manastırı koruma altına alındı diye açıklama yapan yetkililer 1979 yılında çıkan kanunu bilmiyorlarmıydı?

İşte resmi gazete’de yayınlanan eserlerimiz..


Resmi gazetenin 12.7.1979 gün ve 16694 sayılı nüshasının 51 ve 52.sayfalarında yayınlanan” Giresun İli Şebinkarahisar ilçesinde 12.01.1979 gün ve A-1490 sayı ile belirlenen  taşınmazlar, korunması gerekli eski eser olarak saptanmış 5805 ve 1741 sayılı yasa ile oluşturulan ” Gayrimenkul Eski eserler ve Anıtlar yüksek kurulunca onanarak 1710 sayılı yasa gereğince ilan olunmuştur.”
Korumaya alınan bu eski eserler şunlardır.
1-Hacı Yakup bey çeşmesi,
2-Meryemana manastırı, (Kayadibi kilisesi)
3-Kadıoğlu Camii,
4-Taşhanlar,
5-Fatih Camii,
6-Behramşah camii,
7-Topal Mehmet Paşa hamamı,
8-Topal Mehmet Paşa çeşmesi,
9-Kurşunlu camii,
10-Şebinkarahisar kalesi,
11-Belediye çeşmesi,
12-Atatürk’ün kaldığı ev,
13-Taş mescid.


( Avukat. Turan Akşen-Yeni Şebinkarahisar Gazetesi 07.08.1979 tarihli yeni şebinkarahisar gazetesi)

SORUYORUZ:

Kültür bakanlığı bu unutulan yurt köşemize, şimdi ödenek ayırıyormuş. Sadece meryemana kilisesi için değil, yukarıda sayılan tüm eserler için ödenek ayırmak zorundadır. Talan edilen eserlerin tetkik edilmesi, yıkık, perişan ve tamamen kaybolmaya yüz tutan eserler hakkında neler yapılması gerektiği konusunda halkın aydınlatılması ve harekete geçilmesi önem arzediyor..

Neden Meryemana kilisesi ilk dikkat çeken husus?

AB sürecinde AB ülkeleri ve yasaları bu konulara daha çok hassasiyet gösteriyor..
Onlar sadece yasa çıkarmıyor UYGULUYOR..
Manevi eserlere bizden daha çok değer verenler soracaklar, neden bu eserler yok edildi?

Osmanlı’dan kalan eserler eser değilmi?

Osmanlının ecdat yadigarı, uc, sancak beyliğinin odak noktası, Ermeni işgalinde Karaboğa tarafından kurtarılan, Tarihi Şebinkarahisar kalesi zaten koruma altına iken belediye’de dahil olmak üzere kaleye sahip çıkmamıştır. %70 ‘e yakın surlar, burçlar, merdivenler, anıtlar, abideler yok edilmiştir.

Sancak beyliği dönemlerinde, ticaret yolları üzerinde bulunan kent’e gelen tacirlerin, tüccarların konakladığı Tarihi Taşhanlar’dan geriye kalan taş ve moloz yığını. Neden tamamen yok olması bekleniyor?

Tarihi çeşmeler’in nerede olduğu bile tartışılır hale gelmiş. Suları kurumuş, etrafı çöp ve atıklardan geçilmiyor. Üzerlerinde koruma altında olduğuna dair hiçbir yazılı ibare yok.. Neresi koruma altında?

Ve diyoruzki...

Artık DUR!.. demenin zamanı gelmedimi.?

http://www.sebinkarahisar.bz.tc

 

www.sebinkarahisar.bz.tc
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2004 Cumartesi 14:07:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?