Bu yıl Gümüşhane'de adeta kuşburnu bolluğu yaşanıyor.
Tarihi Süleymaniye Mahallesinde kuşburnu toplayan vatandaşlar dünya üzerinde kuşburnunun gen merkezi olan, doğal olarak yetişen ender illerden birisi olan Gümüşhane’de yeterince önemsenmediğinden şikayetçi.
Gümüşhane merkez ilçe başta olmak üzere Torul, Kürtün, Şiran, Köse ve Kelkit ilçelerinin kırsal kesimlerinde kendiliğinden yetişen kuşburnunun her derde deva olduğunu söyleyen uzmanlar ise 100 gram Kuşburnu’nun 100 gram portakaldan 40 kat daha fazla C vitamini içerdiğin ifade ediyorlar.
Yol kenarları ve kırsal alanda kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesini Gümüşhane’de çok fazla rağbet görmediğini söyleyen uzmanlar, vatandaşların kuşburnunun faydalarını bilmeleri halinde kuşburnu ekmelerinin bile söz konusu olduğunu söyleyerek şöyle konuştular: “Kuşburnu, potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi elementler içermesi yanında özellikle olgunlaşma döneminde yüksek oranda şeker (yüzde 11.39) ve protein (yüzde 9.82) ihtiva ediyor. Kuşburnunda C vitaminine ilave olarak B1 ve B2 vitaminleri E ve K vitaminleri ve ayrıca karoten içeriyor. Kuşburnu, grip ve soğuk algınlığına karşı, bazı kanser türlerinin oluşmasına karşı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmede, stres, sigara, egzoz dumanı gibi çevresel faktörlerden kaynaklanan yıpranmayı önlemede, cildi güzelleştirmede, kolesterol, yorgunluk, varis, romatizmaya karşı, dolaşım bozukluklarına karşı, kan yapıcı, tansiyon düzenleyici, hemoroit ve ülser gibi hastalıklara karşı, basur tedavisinde, alyuvarların aktivitelerinin artırılmasında, mide krampları ve sindirim sistemi zorluklarına karşı, böbrek ve mesane üşütmelerine karşı, kuşburnunun çayını, marmeladı ve diğer ürünlerini kullanabilirsiniz. Kuşburnunda hiçbir şekilde insan sağlığına zararlı pestisit ve ağır metallerin (arsenik, kadmiyum, kurşun ve civa gibi) bulunmayışı ona güvenli bir şekilde bebek gıdası olma özelliği kazandırıyor. Kısaca kuşburnu değerini bilenler için harika bir meyve."