8
Eylül
2024
Pazar
KASTAMONU

5 bin metrede petrol aranacak

PETROBRAS, SİNOP-1 KUYUSUNDAKİ PETROL ARAMA ÇALIŞMALARINA 2010'DA START VERECEK

Brezilyalı petrol firması Petrobras, Karadeniz`de sismik verilerle tespit edilen 10 milyar varillik petrol ve 3 trilyon metreküplük doğalgaz rezervinin keşfi için İnebolu ve Çatalzeytin'i de kapsayan Sinop 1 kuyusunda yapacağı sondaj çalışması hakkında Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KATSO) bilgilendirme toplantısı düzenledi.

KATSO'da düzenlenen toplantıya Kastamonu Vali yardımcısı Bayram Öz, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay, KATSO Başkanı Halil Öztosun ile Kastamonu Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Sedat İşeri ile iş adamları ve bürokratlar katıldı.

Petrobras Genel Müdürü Hercules Silva, Operasyon Müdürü Fernando Nobrega ve Lojistik Koordinatörü Fabio Amaral yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara açıklamada bulundular.

Genel Müdür Silva, Karadeniz'de yapılacak olan sondaj bölgesinin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) kayıtlarında Sinop bölgesi olarak geçtiği için projeye, Sinop-1 kuyusu adı verildiğini söyledi. Norveç'te bulunan Leiv Eiriksson isimli petrol arama platformunun iki ay sonra Karadeniz sularında olacağını belirten Silva, kıyıya 165 kilometre uzaklıkta ve 5 bin 525 metre derinlikte yapılacak olan çalışmalara 2010 yılı Şubat ayında start verileceğini açıkladı.

Petrol arama platformunun 20 milyon litre dizel, 11 milyon litre sondaj suyu 44 bin kw enerji tüketeceğini bildiren Silva, ilk sondajın masrafını kendilerinin karşılayacaklarını ifade etti.

Petrobras olarak geçen yıl Atlas Okyanusu'nda 6 bin metre derinliğe kadar indiklerini ve toplam 1,8 milyar dolara mal olan çalışma karşılığında 5-8 milyar varillik petrol rezervi bulduklarını anlatan Genel Müdür Hercules Silva, "Türkiye'de bu zorlu projede TPAO ile birlikte yer almaktan memnuniyet duyuyoruz. Sinop-1 Kuyusu petrol bulunması konusunda yüksek bir potansiyele sahiptir. Ancak Karadeniz'de gerçekleşecek ilk ultra derin deniz sondajı olması sebebiyle yüksek risk taşımaktadır. Sinop 1 Kuyusu sondajının 2010 yılı Şubat ayı içerisinde başlayıp yaklaşık olarak 5 ayda tamamlanması öngörülmektedir. Sinop-1 Kuyusu'nun operasyonel ve çevresel anlamda güvenli geçmesi için gereken tüm önlemler alınmakta ve en üstün teknoloji kullanılmaktadır" dedi.

Petrol arama platformunun çalışmalara başlaması ile bölgenin her yönden hareket kazanacağına dikkat çeken Silva, "Petrol tespit edildiğinde bölge daha büyük önem kazanacak. Üretim aşamasına geçmek için TPAO ve Petrobras tarafından yüksek yatırımlar yapılır. 6-7 yıl gibi bir süre içersinde ilk üretim gerçekleşir. Türkiye'nin enerji bağımlılığı azalır. Hatta dışa bağımlı olmaktan kurtulur. Ulusal petrol ve doğalgaz sektörü ve buna bağlı tedarikçi zinciri gelişir. Teknoloji ve araştırma merkezlerinin gelişimi için yeni fırsatlar doğar. Ticaret ve vergi gelirlerinde artış olur. Diğer yabancı sermayenin bölgeye ilgisi artar. Bölgede işsizlik oranında azalma, hayat standartlarında yükselme görülür. Gelişen bölgenin altyapı sorunları da hızla iyileşir. Biz Petrobras olarak Türkiye ile büyümek, Türkiye'de büyümek istiyoruz" diye konuştu.

Sinop 1 Kuyusu'nda petrol tespit edilmesi halinde açılacak diğer kuyular TPAO ile ortak işletilecek. Çıkarılacak petrol ise yüzde 50-50 esasına göre paylaşılacak.

PETROBRAS, SİNOP-1 KUYUSUNDAKİ PETROL ARAMA ÇALIŞMALARINA 2010'DA START VERECEK
PETROBRAS, SİNOP-1 KUYUSUNDAKİ PETROL ARAMA ÇALIŞMALARINA 2010'DA START VERECEK
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2009 Pazartesi 17:40:02
Güncelleme :3 Kasım 2009 Salı 20:43:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?