17
Mayıs
2024
Cuma
KÜRE - KASTAMONU
Belediye Sayfaları
Nufus
360.366
Yüz Ölçümü
13.108
İlçe Sayısı
20
Vali
Nufus
7.766
Yüz Ölçümü
729
Belediye Sayısı
34
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Küre Dağları Milli Parkı

Valla KanyonuKüre Dağları Milli Parkı, Batı Karadeniz Bölümü’nde Kastamonu ve Bartın İlleri sınırlarında 37.000 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

Küre Dağları Milli Parkı zengin flora ve faunaya sahiptir. Bu milli parkın büyük bir bölümü Kastamonu il sınırları içerisindedir. Parkta geyik, karaca, ayı, kurt, tilki, çakal, tavşan, yaban domuzu, ötücü kuşlar ve yırtıcı kuşlar ile sürüngenler bulunmaktadır. Milli Park sınırları içerisinde Valla Kanyonu, Aydos Kanyonu, ve Ilgarini Mağarası,Mantar Mağarası, Kuyluş, Ejderha Ağzı Mağarası, Ilıca Köyünde Ilıca Şelalesi ve Horma Kanyonu turizm açısından önemli yerlerdir.

Ilgarini MağarasıBunlardan llgarini Mağarasının dünyanın dördüncü büyük mağarası olduğu söylenmektedir. Bu mağara 160- 220 milyon yıllık zaman içerisinde oluşmuştur. Mağaranın 858 m. uzunluğu, 250 m. derinliği bulunmakta olup, içerisi sarkıt ve dikitlerle kaplıdır. Mağara Geç Roma ve erken Bizans döneminde, yerleşim ve dini amaçlı olarak kullanılmıştır. Buna işaret eden lahitler, su sarnıcı ve şapel kalıntıları görülmektedir. Bu mağaranın çevresinde 60’a yakın mağara bulunmaktadır.

Kastamonu Azdavay ilçesi Karakuşlu Köyü’nde, orman içerisinde bulunan Medil Mağarasının eski dönemlerde bir yerleşim olduğunu gösteren yapı kalıntıları bulunmaktadır. Bu kalıntıların temellerinde ve duvarlarda moloz taş kullanılmıştır. Burada yeterince araştırma yapılmadığından yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Azdavay’ın Demirtaş Köyü altında, Azdavay çayı vadisinin üzerindeki Ören Kayası Mağarası, Ilgarini Mağarasında olduğu gibi girişi doğal kemerlidir. Girişten sonra içeride küçük ölçüde odalar bulunmaktadır. Ayrıca burada insana benzer bir büst ile kartalı andıran şekiller bulunmaktadır. Buradaki oyuklar moloz taş ve harçla yapılan duvarlarla bölümlere ayrılmıştır.

Ilıca ŞelalesiKastamonu yayla turizmi açısından da oldukça zengin bir bölgedir. Bunların başında Araç’ta Munay, Fındıklı, Başköy, Sıragömü ve İki Ornaz, Kirazlı Yaylaları; Azdavay’da Pınarbaşı Suğla Yaylası; Çatalzeytin, Daday, Devrekani’de Alaman Dağı Mevkii, Yaralıgöz Mevkii, Belovacık Köyü, Balıklı Göl; ve Bozkurt ilçesinde ise Gürcü Yaylası, Mamatlar Yaylası, Göynük Dağı, Sarıcaörük Yaylası, Bakacaoğlu Yaylası, Asarbaşı Yaylası, Karacaoğlan Yaylası ve Cide Pınarbaşı Yaylası ve Ilıca Şelalesi gelmektedir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 2 Mart 2008 Pazar 21:42:20
Güncelleme :21 Haziran 2009 Pazar 17:02:00

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR