8
Eylül
2024
Pazar
KASTAMONU

Bakırcılık bitme noktasında

Küre ilçesindeki zengin bakır madenlerine sahip Kastamonu'da bakırcılık mesleği, mutfak gereçlerinde kullanılan malzemenin çeşitliliğine ve gelişen teknolojiye bağlı olarak bitme noktasına geldi.

Bundan 50 yıl önce yaklaşık 150 bakırcının hizmet verdiği ve adını bakırcılık mesleğinden alan Kastamonu Bakırcılar Çarşısı'nda bugün sadece iki usta mesleği devam ettiriyor. Çarşıdaki bakırcı ustalarından Kemal Köse, 1945 yılında Sanat Okulu'nda okurken babasının ölümüyle okuldan ayrılmak zorunda kaldığını belirterek, bakırcılık mesleğine çırak olarak başladığını söyledi.

Mesleğe başladığı yıllarda bakırcılığın kentte birçok kişi için geçim kaynağı olduğunu anlatan Köse, aradan geçen zaman içinde kentte mesleği sadeceoğlu Hasan Köse ile birlikte kendisinin yaptığını aktardı.

Yaptıkları ürünleri sadece birkaç bakır meraklısına ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğü (DÖSİM) aracılığıyla de turistlere sattıklarını dile getiren Köse, "Bizim mesleğimiz pirli meslektir, bakırcılığın atası Pir-i Ahmed-i Gazanfer olarak kabul edilir. Biz bakırı dövmeye başlamadan ve bitirdikten sonra dua okuruz. Gün boyu çekiçle bakır dövdüğümüz için bizim mesleğin alın teri fazladır. Teknoloji gelişip alüminyum ve kromlar mutfaklarda artıncaya kadar, bakırdan her türlü mutfak malzemesi yapardık. Şimdi ise sipariş üzerine çalışır olduk" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 17:05:44
Güncelleme :6 Ekim 2008 Pazartesi 17:10:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?