8
Eylül
2024
Pazar
KASTAMONU

Bölge Adliye Mahkemesi'nde umut

Kastamonu'da kurulması için çalışılan Bölge Adliye Mahkemesi'ne umut ışığı doğdu.
Kastamonu Barosu Başkanı Av. M.İhsan Darende, Bölge Adliye Mahkemesi talepleriyle ilgili iki aşamalı eylem planı belirlediklerini, bunun ilkinin sonuç verdiğini, Adalet Bakanı M. Ali Şahin'in yaklaşımını da son derece olumlu gördüklerini söyledi.
Darende, sivil toplum olarak birlikte hareket edildiği takdirde sonuç alınamayacak hiçbir işin olamayacağına inandığını belirterek, "Bölge Adliye Mahkemesi kurulma kriterlerine Kastamonu'nun uyuyor. Gerek coğrafi ve gerekse iş yoğunluğu olarak çevredeki dört ille karşılaştırıldığında merkez durumunda konumda bulunuyor" dedi.


Baro Başkanı Av. M. İhsan Darende, "Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in Kastamonu'yu ziyareti bize bölge adliye mahkemesinin kurulması yönünde umutlarımızı iyice yeşertti. Sayın bakanın yaklaşımı son derece olumluydu. Bakanımız, şu anda dokuz yerde istinaf mahkemesi açtık. Kanunun reform niteliğine bürünebilmesi için dokuzun dışına çıkmak durumundayız demek istedi. Çünkü, mahkeme sayısı dokuzda kalırsa, eserlerinin ölü doğmuş ve sürekli eleştiri alan bir kanun haline geleceğini biliyor. Zaten BAM ile ilgili aldıkları kararda gelişen ihtiyaçlara göre değerlendirileceği de belirtiliyor. Planlamada da 20-25 ilde kurulması düşünülüyordu. Sayın Şahin, mahkeme sayısını bu rakamlara çıkarttığımızda bölgede değerlendirecekleri ilk yerin Kastamonu olacağı sinyalini aldık" dedi.


Bölge Adliye Mahkemesi'nin şuana kadar dokuz ilde kurulmasına rağmen henüz hiçbir faaliyetin bulunmadığına da dikkat çeken Baro Başkanı Darende, "Bana göre en az 20 ilde kurulması kesinleşene kadar dokuz ildekileri de faaliyete geçirmeyecekler. Biz, üç-beş ayda sonuç almayı beklemiyoruz. Ama uzun vadede, yani iki yıllık bir periyodun içersinde Kastamonu'nun istinaf mahkemesi kurulacak iller arasında yerini alacağına kesin gözüyle bakıyorum. Bakan beyin yaklaşımı da bence buydu" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 18:01:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?