8
Eylül
2024
Pazar
KASTAMONU

Çeltikte hayal kırıklığı

Tosya'da çeltik üreticisi aşırı yağışlar ve gecelerin soğuk geçmesi nedeniyle çeltik tanelerinde yüzde 30 fire verilmesinin şaşkınlığını yaşıyor.

Pirinç denilince ilk akla gelen yerlerin başında gelen Kastamonu'nun Tosya İlçesinde, Ortalıca beldesindeki çeltik üreticisi, aşırı yağışlar ve gecelerin soğuk geçmesi nedeniyle çeltik tanelerinde yüzde 30 fire verilmesinin şaşkınlığını yaşıyor.

Ortalıca'da, çeltik ekim sahası ve Çevlik ovası ile birlikte 6 bin dekar alanda üretim yapıldığını, ekiminden hasadına kadar büyük emek ve masraf gerektiren üretimde çeltiklerin dane vermediğini belirten üreticiler, dane veren çeltik başaklarının ise yüzde 30 zayiat ile sezonu kapattığını anlattılar.

Çevre akarsularda da ekim yapan üreticinin yaklaşık 25 bin dekar alana yayılan, Kızılırmak ve Yeşilırmak vadilerindeki üretimlerinin de aynı akıbete uğramasından korktuklarını söyleyen Ortalıca Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Şevket Yerli, şunları söyledi:

''Bugün, hükümetlerin ithal pirinç politikası ve ekiciye sahip çıkılmaması sonucu yöreden büyük kentlere göç artmıştır. Sahipsizliğin acısını çeken üretici, artan gübre ve ilaç fiyatları ile bunalım yaşarken, bu bunalıma bir de dane tutmayan başaklar eklendi. Bizim hayat damarlarımız olan çeltikte yaşadığımız bu olay karşısında ne yapacağımızı şaşırdık. Şaşkınlığımızı giderecek, yaralarımıza merhem olacak bir ilaç aramak zorunda kaldık.

Ülkemizin modern çeltik işleme fabrikalarından biri olan Ortalıca Çeltik Fabrikasına, tüm makineleri değiştirerek, 350 bin lira harcama yaptık. Önümüzdeki günlerde yurt dışından paketleme makineleri gelecek. Bu harcamaların altından nasıl kalkarız bilemiyoruz."

AA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2009 Cuma 12:54:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?