8
Eylül
2024
Pazar
KASTAMONU

Çınar ağacının yaşı tartışılıyor

Kastamonu'ya bağlı Bozkurt ilçesi Beldeğirmen köyünde bulunan ve yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği tarihi çınar ağacının yaşı, tartışma yarattı.

Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca 25 Aralık 1990'da tescil ettirilen tarihi çınar ağacının kim tarafından ve ne zaman dikildiği kesin olarak bilinmezken, yaşı ve ismi resmi kurumların internet sitesinde farklı yayınlanıyor.


-VALİLİĞE GÖRE İSMİ FATİH ÇINARI-


Kastamonu Valiliğinin resmi internet sitesinde, Fatih Çınarı olarak adlandırılan ağacın 500 yaşından fazla olduğu belirtilirken, Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil edildiğine de yer veriliyor.

Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ait resmi internet sayfasında ise tarihi ağacın Beldeğirmeni Çınarı olarak isimlendirildiği ve 800 yaşından fazla olduğu bilgileri yer alıyor. Sitede ayrıca çınarın 50 metre boyunda, 2.30 metre çapında ve 9 metre çevre genişliğinde olduğunu bilgileri de bulunuyor.

Kastamonu'nun Bozkurt Belediyesinin internet sitesinde, tarihi çınar ağacının 500 yaşından fazla olduğu yazıyor.

Kastamonu Vali Yardımcısı Ömer Faruk Ateş AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi çınar ağacı ile ilgili olarak herhangi bir yaş tespiti çalışması yapılmadığını belirterek, ağacın 25 Aralık 1990'da Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna tescil ettirildiğini söyledi.

İl Kültür Turizm Müdürü Ziver Kaplan da tarihi çınar ağacının Anıtlar Yüksek Kuruluna tescil ettirildiğini, ancak yaş tespiti konusunda herhangi bir işlem yapılmadığını ifade etti.

Tarihi çınar ağacının bulunduğu Bozkurt ilçesine bağlı Beldeğirmen Köyü'nde yaşayan vatandaşlar ise çınarın isminin Bayezıd Çınarı olduğuna ve 1484 yılında dikildiğine inanıyor.

Beldeğirmen köyüne her yıl düzeni olarak tatile gelen ve tarihi çınarın bakımı ve temizliğiyle ilgilenen 88 yaşındaki emekli astsubay Sırrı Çaldar, çocukluk dönemlerinden bu yana tarihi çınar ağacının o günlerdeki sağlıklı halini aynen muhafaza ettiğini bildirdi.

Abana -İnebolu yolu arasında sahile yakın bir alanda bulunan tarihi çınar ağacının özellikle yaz aylarında tatil için yöreye gelen yerli ve yabancı turistlerin en gözde dinlenme alanında bulunduğunu kaydeden Sırrı Çaldar, şöyle dedi:

''Bu ağaç olmasa ne bizim köyümüzün adını bilen olur ne de buraya uğrayan. Bu tarihi çınar ağacı ve konak sayesinde buraya turist çekiyoruz. Yaz sezonu bittikten sonra buralarda kimse kalmaz. Durum böyle olunca da buraları değerlendiremiyoruz. Biz yöre halkı olarak bu ağacın 950 yıllık olduğuna inanıyoruz. Umarım burası daha uzun yıllar bozulmaz ve aynı güzelliğini korur.''

Tarihi çınarın olduğu alanı yaz aylarında çay bahçesi ve kafeterya olarak işleten Recep Yamanoğlu, çınara gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını belirtti.

a.a
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 14:25:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ilhan köksal IP: 78.186.129.xxx Tarih : 10.10.2008 19:44:53

kastamonu nun doğal güzelliklerinden birisi lütfen kastamonuya sahip çıkalım.