8
Eylül
2024
Pazar
KASTAMONU

Kastamonu Entegre 1 yaşında

Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi'ne yapmış olduğu 140 milyon dolarlık yatırımla Avrupa piyasasındaki gücüne güç katan Kastamonu Entegre, Avrupa'da sektöründe 2006 yılı içinde bulunduğu 10. sıradan, geçtiğimiz yıl içersinde 7. sıraya yükseldi.


Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarıyla binlerce kişiye istihdam sağlayan Kastamonu Entegre, Kastamonu'daki fabrikanın üretime geçmesinin 1. yılını törenle kutladı. Kastamonu Entegre Fabrikası hakkında bilgi veren Genel Müdür Haluk Yıldız, "2008 yılındaki büyüme hızlarının bir önceki yıla göre yüzde 15 olduğunu, şirketlerinin konsolide olarak 725 milyon dolar ciro gerçekleştirdiğini, bunun 120 milyon dolarlık kısmının Türkiye dışındaki üretim birimlerinden elde edildiğini açıkladı.


Nüfusunun yüzde 67'sinin 40 yaşın altında olması nedeniyle, Avrupa'daki diğer firmalarında gözlerini Türkiye'ye diktiğine işaret eden Yıldız, yapılan bir araştırmada Türkiye'deki en değerli 100 marka arasında şirketlerinin 72. sırada gösterildiğine dikkat çekti.


Geçen yıl Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan yeni fabrikanın 100 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 450 bin metrekarelik bir alana kurulduğunu ve maliyetinin 140 milyon dolar olduğunu kaydeden Haluk Yıldız, bu yıl itibariyle Türkiye'deki MDF üretim kapasitesinin yüzde 30 artacağını ve Avrupa'da Almanya'dan sonra ikinci sırada olan konumun sağlamlaştırılacağını söyledi. Artan üretim kapasitesini dikkate alarak sektörün ihracat hacmini yüzde 10 seviyelerinden yüzde 25 seviyelerineçıkarması gerektiğine işaret eden Yıldız, "Şirketlerin büyümelerini sağlıklı sürdürebilmeleri için bu gerekli görülmektedir. Kastamonu Entegre olarak Akdeniz ve Karadeniz havzasında sektörümüzdeki etkinliğimizi artırmak istiyoruz. Balkan ülkeleri olan Ukrayna ve Rusya ile Türki Cumhuriyetler, İran, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerin bir kısmında hem üretim ve satış pazarlama olarak, diğer bir kısmında ise satış pazarlama olarak var olmaya gayret edeceğiz" dedi.


Geçtiğimiz yıl Amerika'da başlayan, sub-prime mortgage krizinin kısa sürede tüm Dünya'yı sarstığını, 2001 krizinin Türkiye'nin şimdiki krizin ise ithal kriz olduğunu belirten Yıldız, "Sonuçta Dünya'da likitide bolluğu, azlığa dönüştüğünde bunlarla beslenen Türkiye ekonomisinde maalesef terse dönüş başlamıştır. Türkiye'nin en önemli problemlerinden biri yeterince mali kaynaklarının olmayışıdır. Bankalar Türkiye ekonomisini dışarıdan aldığı kaynaklarla destekliyordu. 2009 yılı için bankaların piyasayasunduğu kredi arzının, yüzde 20-30 civarında azalacağı tahmin edilmektedir. Maalesef bu azalma, sistemi, dış kaynakla dönen mekanizmayı çalışamaz hale getirmektedir. Tüm bunlar 2009 yılı için yabancı ve yerli yatırımların, ülkeye döviz girişinin azalacağını, ihracat yaptığımız ülkelerde, daralan pazardan dolayı zorlanacağımızı, yeterince likitide olmadığı için dönen mekanizmanın aksayacağını göstermektedir" şeklinde konuştu.


Her krizin olumlu ve olumsuz yanlarının bulunduğunu, şirket olarak krize en hazırlıklı şirket olduklarını vurgulayan Yıldız, "Arzumuz ve beklentimiz 2009 yılı ikinci yarısında ekonominin biraz daha iyileşmesidir. Kastamonu Entegre olarak yıllardır farklı lokasyonlarda yaptığımız yatırımlarla ürün çeşitleri, müşteri odaklı çalışma ve güvenilirliğimiz ile krize en hazırlıklı şirket konumundayız. Yatırımlarımızla, sürekli hammadde ve pazara yakın olma stratejisi ile ülkemizin odun hammadde kaynaklarınıkullanıp, ülkemize daha yüksek katma değer sağlanmaktayız. 2008 yılında Kastamonu Entegre olarak toplam odun hammadde ihtiyacımızın sadece yüzde15'ini ithal kaynaklardan sağladık. Bu bize rakiplerimize karşı güç vermektedir. Krizde en büyük çıkışımız, iç pazarda tüketimin aynı seviyelerde kalması ve ihracatımızın artması şeklinde olacaktır" ifadelerini kullandı.


Kastamonu Entegre'nin Kastamonu tesislerinin müdürü Enis Koç ise, krize rağmen bugüne kadar üretimlerini sürdürdüklerini ve kesinlikle işçi çıkartma gibi bir yola gitmediklerini söyledi. Kriz döneminde yeni işçi aldıklarını ve işçilerin maaşlarına gerekli zammı yaptıklarına işaret eden Koç, "Fabrikamız, Cumhuriyet döneminin Kastamonu'daki en büyük yatırımıdır. Çalışanı, orman köylüsü ve nakliyeci esnafı dikkate alındığında yaklaşık 10 bin kişi bu fabrikadan dolaylı yönden de olsa nemalanmaktadır" dedi.

Enis Koç, üretimlerinin hızla devam ettiğini, ihracatlarının da sürdüğünü, kriz nedeniyle alınması gereken tasarruf tedbirlerine de fabrika çalışanlarıyla birlikte karar verdiklerini ifade etti.

İha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 08:12:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?