Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) 5 Milyon YTL'lik yatırım planlayan Romon Group santrallerin ve fabrikaların yapımında kullanacağı makinelerin üretimini Kastamonu'da yapacak.
Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi'ne 20 bin m2 alan üzerine 5 milyon YTL'lik yatırım yapmayı planlayan ancak 10 bin metrekare araziye sahip olduğu için bir türlü yatırıma başlayamayan Romon Group'un karşı karşı kaldığı yer sorunu yerinde çözüldü.
Romon Group sahibi Ayhan Kömeç ve Romon Gruop Müdürü Serdar Bıyıklı'yı OSB'de ziyaret eden Kastamonu Valisi Nurullah Çakır, firmanın ihtiyaç duyduğu 10 bin metrekare araziyi Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Selçuk Arslan'ın da devreye girmesi ile Romon Gruop'a sağladı.
Tonbullar İnşaat Sahibi Kadir Tonbul ile Romon Gruop sahibi Kömeç'i OSB'de bir araya getiren Vali Nurullah Çakır, Tonbullar İnşaat'a ait olan yaklaşık 10 bin metrekare arazinin Romon Group'a verilmesine vesile oldu ve yatırımın önünü açtı.
Tonbullar İnşaat'a duyarlı davranışından ötürü teşekkür ettiklerini belirten Romon Gruop sahibi Ayhan Kömeç "Enerji Santralleri, Kağıt Fabrikaları yapıyoruz.
Santrallerin ve fabrikaların yapımında kullanacağımız makinelerin üretimini Kastamonu'da yapacağız. Kastamonu Üniversitesi'nden bir arkadaşımızın desteği ile vinç üretimi yapacağız. Almanya'da plazma kesim makinelerinin üretimini yapan ancak iflas eden bir fabrikanın patentini aldık. Burada da plazma kesim makineleri üreteceğiz. Bizim önümüzde iki büyük projemiz var. Biri Polonya'da diğeri Avustralya'da iki büyük kağıt fabrikası yapacağız. Bu fabrikaların ön çalışmalarını yetiştirebildiğimiz takdirde Kastamonu'da gerçekleştireceğiz. 10 bin metrekare alan üzerine bu fabrikayı konuşlandıracağız. Biz dün itibariyle Kastamonu'da fabrikamızı bitirip çalışmalara başlamayı düşünüyorduk. Yer konusunda ve gümrükte yaşanan bürokratik sıkıntılar nedeniyle bu olmadı. Bu fabrikanın kapitali bankada duruyor. Yaklaşık 5 milyon YTL'lik bir yatırım yapacağız" dedi.
OSB'de parselleri olan yatırımcılardan bir an önce çalışmalara başlamaları yada yatırım yapacak müteşebbislere arsalarını devretmelerini isteyen Vali Çakır'da Tosya'da kurulacak olan sanayi bölgesinin sadece bu nedenden ötürü açılamadığını söyledi.
Romon Gruop'a güvendiğini, yönetici olmanın risk almak gerektirdiğini ve bu riski kendisinin aldığını belirten Nurullah Çakır, "2005 yılından bu yana yavaş yavaş faaliyete geçen OSB'de 8 firmanın inşaatının olduğunu görüyoruz. Kastamonu Entegre faaliyetine başladı. Gülcan Mobilya inşaat çalışmalarına devam ediyor. Yer konusunda sıkıntımız var. Fizibilitesi olan müteşebbislerimizin bir an önce çalışmalara başlamasını veya başlamak isteyenlere yol vermelerini istiyoruz. Şuan biz parsellerimizi dağıtmış durumdayız. İl genelindeki kapasite yüzde 75 oranında dolmadığı için Tosya Organize Sanayi Bölgesi'ne izin çıkmıyor. Belki Tosya OSB'de şimdiye kadar çok sayıda yatırımcı faaliyete başlamıştı. Bankada parası bekleyen bu yatırımı kaçırmayalım. Bütün samimiyetimle inanıyorum ki, Romon Group taahhüt ettiği yatırımı yapacaktır. Bunun için tüm imkanları zorlayıp yer tahsis etmek bir hataysa ben bir yönetici olarak bu riski alıyorum. Kaybedebileceğimiz bir şey yok" diye konuştu.
OSB'de bir rant olmasının söz konusu olmadığına vurgu yapan Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Selçuk Arslan, ciddi yatırımcıya ve taahhüt ettiği sözü yerine getirecek müteşebbise Kastamonulu iş adamlarının kendi arazilerini vermeye hazır olduklarının altını çizdi.
Selçuk Arslan, "20 sene önce 25 arkadaşımızdan para toplayıp burayı aldık. O zaman bedelliydi şimdi bedelsiz. Gerçek şu ki, burada bir rant yok. Burada biri arazisini devretmeye kalksa Valimiz Nurullah Çakır'ın onayından geçecek. Eski parasını alabilirse bile büyük bir şans. Ciddi yatırımcı gelirse, taahhütleri sözde kalmayan bir yatırımcı gelirse ben kendi arsamı bile veririm. Biz Kastamonulu iş adamları olarak buna hazırız. Ama bahsedildiği gibi OSB'de yatırım yapmak için can atan ve arsa talep eden yeni yatırımcılar yok" şeklinde konuştu.