8
Eylül
2024
Pazar
KASTAMONU

Kastamonu'da radyolar sustu

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), Kastamonu'daki radyo yayınlarının Karadeniz'deki gemilerin “acil haberleşme” sistemlerini etkilediği iddiasıyla Telekomünikasyon Kurumuna başvurdu.

Başvuruyu değerlendiren kurum yetkilileri, ilde yayın yapan 4 yerel radyo ile 3 ulusal radyo istasyonunun vericilerini kapattı.

Kastamonu'daki radyo vericilerinin, denizlerde gemilerin kullandığı “acil haberleşme” sisteminin 400 ile 406.1 frekans aralığındaki “S.O.S” bandını etkilediği yönünde şikayetler alan ITU, durumu resmi bir başvuru ile Telekomünikasyon Kurumuna bildirdi.

Söz konusu radyo vericilerinin denizlerdeki can ve mal güvenliği için “acilen” durdurulması talebini değerlendiren Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri, Kastamonu'da yaptıkları ölçümlerde, FM bandının 88 ile 107 frekansları arasında yayın yapan Radyo 37, Kastamonu FM,Genç Radyo, Birinci FM ile ulusal yayın Burç FM, Marmara FM ve TGRT FM'in vericilerinin, deniz haberleşmesindeki “S.O.S” bandını etkilediğini tespit etti.


Bunun üzerine hazırlanan bir tutanakla, ilde yayın yapan 4 yerel radyo ile 3 ulusal radyo istasyonunun vericilerini kapatan yetkililer, sorunun düzelmesi durumunda radyo yayınlarının tekrar verici ile aktarılabileceğini bildirdi.

Telekomünikasyon Kurumu Samsun Bölge Müdür Yardımcısı Yahya Dizman, “Türkiye'nin de üyesi bulunduğu ve merkezi İspanya'da bulunan Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin talebi doğrultusunda böyle bir karar alındı” dedi.

“S.O.S” bandının hayati bir önem taşıdığını, kurum teknisyenleri tarafından en son dün yapılan ölçümlerde, sorunun devam ettiğinin belirlendiğini kaydeden Dizman, “Yaşanan sorun uluslararası bir konu olduğu için eksikler giderilmediği sürece yayınlara izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Vericisi “susturulan” Genç Radyo'nun sahibi Faruk Hekimoğlu ise böyle bir durum ile ilk defa karşılaştıklarını belirterek, “Hepimiz şaşkın durumdayız. Kastamonu'daki ulusal ve yerel tüm radyoların yayınları durduruldu” dedi.

Hekimoğlu, kendilerine henüz resmi bir tebligat yapılmadığını dile getirirken, yaşanan sorunla ilgili yetkililerin sözlü olarak bilgi verdiğini aktardı. Yaşanan teknik sorunun çözümü için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Hekimoğlu, “En kısa zamanda yeniden yayına başlayacağız” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2008 Salı 20:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?