3
Ocak
2025
Cuma
KASTAMONU

O dünyanın en büyüğü

Kastamonu'nun Ağlı ilçesi Tunuslar köyü Fas Tarlası mevkiinde Türbe tepesinde yer alan fındık ağaçları, Dünyanın ve Türkiye'nin en büyük fındık ağacı olmaya aday gösteriliyor.

Kırım Savaşı sonrası Fas ve Tunus'tan gelen askerler, Ağlı-Tunuslar köyü civarına yerleştirildiğini, Mehmet (Muhammed) Tunusi Efendi'nin de Hüsamettin Çoban'ın Kırım seferine katılan Tunuslu bir komutan olduğu, dönüşünde bu bölgede kaldığı vasiyeti üzerine burada meftun olduğu kaydedilirken, Tunuslar adı verilen köye Türk-Tunus Dostluk çeşmesi yapılarak her yıl Temmuz ayında yapılan etkinliklerle de Türk-Tunus dostluğuna katkıda bulunuluyor. Bu nedenle Kırım Savaşı'nda Ağlı civarına yerleşen Tunuslu komutanlar tarafından Türbe tepesine dikildiği tahmin edilen bu kaya fındığı ağaçlarının 150 yaşlarında olduğu düşünülüyor. Ayrıca bu tepelerden tüm yıl boyunca sürekli yağış alması nedeniyle şimşek ve yıldırımın eksik olmadığı ifade ediliyor.

Daha önceden yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilen Kaya Fındığı ağaçlarından Türkiye'nin en geniş çaplı fındık ağacının Bolu'nun Mudurnu ilçesinde bulunduğu açıklandı. 19 metre boyunda ve 140 santimetre çapındaki doğal fındık ağacının “Anıt Ağaç” kapsamında korumaya alınması için çalışma başlatıldığı kaydediliyor. Konuyla ilgili daha önceden yapılan açıklamada, “Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, “Anıt Ağaç” olma özelliği taşıyan fındık ağacını Mudurnu İlçesi'ne bağlı Güney Felakettin köyü Tepe Karakolu mevkiinde buldu. Orman mühendisleri, 19 metre boyunda ve 140 santimetre çapındaki fındık ağacının, Türkiye'nin en geniş çaplı doğal fındık ağacı olduğunu söylediler. Hala fındık veren ağacın “Anıt Ağaç” kapsamına alınması için çalışma başlattı” dendi.

Bunun ardından dünyanın ve Türkiye'nin en büyük fındık ağacının Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) bahçesinde olduğu söylendi. FAE'nin bahçesindeki 22 metre boyundaki fındık ağacının, Türkiye'nin ve dünyanın en uzun fındık ağacı olma özelliği taşıdığının tahmin edildiği belirtildi. Orman bakımından zengin olan Kastamonu'da türbe tepesinde kalabalık bir şekilde konuşlanan fındık ağaçlarının her birinin 20-25 metre boyunda ve çaplarının ise 5 metreyi bulduğu tespit edildi. Bu iki ilde iddia edilen fındık ağaçlarının aksine türbe tepesinde kalabalık bir şekilde yer alan fındık ağaçlarının 'asırlık anıt fındık ormanı' olmaya aday gösteriliyor.

Daha sonra “Tunuslar Anıt Fındık Ormanı Botanik Parkı” olarak ilan edilen bu bölge hem Türkiye'nin hem de dünyanın bir ilk özelliği olması nedeniyle ilgi çekmesi bekleniyor. Ağlı ilçesine bağlı Türbe tepesinde bulunan asırlık fındık anıt ağaçlarının kısa süre içerisinde Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından incelenmesi için teklifte bulunulacağı belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2011 Salı 17:46:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?