8
Eylül
2024
Pazar
KASTAMONU

OKAB toplantısı yapıldı

Kastamonu'da yapılan Orta Karadeniz Kalkınma Birliği (OKAB) toplantısında AB'nin mali yardımları tek çatı altında toplayan yeni düzenlemesi IPA gündeme alındı.


OKAB, Kastamonu Valisi Mustafa Kara başkanlığında, Sinop Valisi İsmail Zeki Şanal ve Çankırı Valisi Ali Haydar Öner'in katılımıyla Kastamonu'da toplandı.

Toplantının gündemini, AB'ye aday ülkeleri tam üyeliğe hazırlamak amacıyla aday ülkelere mali yardım yapan Avrupa Komisyonu'nun, Katılım Öncesi Mali Araç (IPA) olarak adlandırdığı yeni düzenlemesi oluşturdu. IPA ile ilgili katılımcılara slayt destekli bilgi veren Taşköprü Kaymakamı Ayhan Kartlı, 2003 yılında 300, 2005 yılında ise 500 milyon Euro olan mali yardımdan tüm aday ülkelere ayrılması beklenen rakamın 2007 ile 2013 yılları arasında 10 milyar Euro olduğunu kaydetti.


IPA'nın kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, bölgesel ve sınır ötesi işbirliği, bölgesel kalkınma, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve kırsal kalkınma olmak üzere beş ayrı bileşeni olduğunu söyleyen Kartlı, IPA'ya hazırlanıp gönderilecek projelerin özellikle de insan kaynaklarını geliştirme bileşeni altında finansı istenecek projelerin kabul edilebilmesi için istihdamın artırılmasına, genç işsizliğinin azaltılmasına, hayat boyu öğrenmenin sağlanmasına, girişimciliğin geliştirilmesine, hizmet sektörüne
destek sağlamak yolu ile çalışanların ve işletmelerin uyum yeteneklerinin yükseltilmesine, dezavantajlı kişilerin yada grupların sosyal bütünleşmelerinin sağlanmasına, işgücüne katılımda ayrımcılığın önlenmesine, istihdam ve sosyal bütünleşme alanında işbirliğinin ve bilgi ağlarının geliştirilmesine yönelik faaliyetleri içermesi gerektiğine değindi.


Yapılacak mali yardımların bu dönemde her zamankinden daha fazla olduğunun altını çizen Vali Mustafa Kara ise, "Yeni düzenleme çerçevesinde artık projeyi hazırlama önemli olacak. Ayrıca hazırlayacağımız projeleri çok iyi seçmemiz gerekiyor. AB hazırlanan ve kabul gören projelerin tamamını karşılamıyor. Belirli bir miktarını da Özel İdare Müdürlüğü karşılamak zorunda kalıyor. Örneğin 50 milyon YTL'lik proje sunarsak ve bu projede kabul görürse, en az 10 milyon YTL'sini biz temin etmek durumunda kalırız.


Yatırım bütçemizin tamamı sadece bir projeye gider. Bu da bizi sıkıntıya düşürür. Sağlıklı proje üretmek, temel altyapıya yönelik projeler üretmek ve eğitim projelerini sınırlı tutmak gerekir" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 19:38:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?