8
Eylül
2024
Pazar
KASTAMONU

Taşköprü'de sarımsak üreticisi perişan!

Dünyada en kalitelisinin Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştiği ve bin yılın mucize bitkisi olarak anılan sarımsak bu yıl üreticisinin emeğini bile karşılamadı.

Kilo başına masrafının 1.3 -1.5 YTL olduğu belirtilen sarımsak ilçede bugün kurulan sarımsak pazarında 0.15 Ykr ile 0.80 Ykr arasında 2 ay vadeli olarak alıcı bulabildi.

Geçtiğimiz haftalarda 1-1.2 YTL'den alıcı bulan Taşköprü sarımsağının gün geçtikçe düşen fiyatları üreticiyi perişan ederken bu hafta ilçede kurulan pazarda üçüncü kalitesi 0.10-0.15 Ykr'den, ikinci kalite sarımsak 0.25 Ykr-0.35 Ykr'den, birinci kalite sarımsak ise 0.60-0.80 Ykr'den alıcı buldu.

Sabahın erken saatlerinden itibaren kurulan pazarda satışların düşük olduğu gözlenirken üreticilerin büyük bir çoğunluğu ise ürününü satamadı. Satanlar ise 2 ay vadeli olarak ürünleri elden çıkarma çabası içine girdi. Bazı üreticilerin ise ürününün elinde kalacağı korkusuyla emeğinin çok altında bir fiyata sattığı gözlerden kaçmadı.

Konuyla ilgili konuşan Avşar köyü çiftçilerinden Şevket Aytaç, "Köylülerimiz bu yıl sarımsaktan emeklerinin karşılığını dahi alamadılar" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 18:18:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?