8
Eylül
2024
Pazar
KASTAMONU

Tosya ve Taşköprü evleri kurtarılıyor

Kastamonu’nun Taşköprü ve Tosya ilçelerindeki tarihi evler birer birer restore ediliyor. Taşköprü’deki Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait evlerden 132’si tescil edildi bile. Tosya’da yıkılma tehlikesi altındaki 26 ev ise acil restorasyon programına alındı. Bu evlerden en ilginci Cem Boyner’in ailesine ait 256 yıllık Sakaoğlu Konağı.

M.Ö 65-64 yıllarında Romalı komutan Pompeius Magnus’un fethettiği ve kendi adını verdiği Pompeiopolis Antik Kenti ile ilgi çeken Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi tarihi evlerden oluşan sokakları, yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor.

Tarihi evler Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Pontus Rum, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait. Hala dimdik ayaktalar. Mimari özellikleri bakımından Safranbolu evlerine benzetilirler. Bazıları Taşköprü Belediyesi tarafından restore edilen bu evlerden sadece 132 tanesi tescil edilirken, tarihi yapılara sivil toplum örgütlerinin ve hayırsever vatandaşların ilgi göstermesi bekleniyor.

BU BİNALAR TARİH KOKUYOR

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde iş adamı Cem Boyner’in aile büyüklerine ait 256 yıllık bir tarihi konak var. İsmi Sakaoğlu Konağı. Kapısından içeriye girdiğinizde nakış gibi işlenmiş muhteşem bir tavanla karşılaşıyorsunuz. Fakat binanın dış yüzeyinde yavaş yavaş yıkıntılar oluşmaya başladı. Geçtiğimiz hafta ilçeyi Kastamonu valisi Nurullah Çakır ile gezen Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen müjdeyi verdi: Konak restore edilecek. Sadece o da, ilçede aynı durumda olan 26 tarihi bina daha restorasyon programına alındı. Sözen şöyle diyor: "Bu binalar tarih kokuyor. Tarihi yapılarımız bizler için çok önem taşıyor, mutlaka klasik kiremitli binalar korunmalı." Yapılacak restorasyonlarda, tarihi dokunun korunmasına önem verilecek elbette. Sakaoğlu Konağı’na azami özen gösterilecek".

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2008 Salı 15:12:59
Güncelleme :13 Mayıs 2008 Salı 15:15:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?