8
Eylül
2024
Pazar
KASTAMONU

'Türkiye Okuyor' projesi başlatıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün isteği doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın birlikte hazırladığı "Türkiye Okuyor" projesi Kastamonu'da başlatıldı.


Kastamonu Valisi Nurullah Çakır'ın katılımıyla, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan toplantıda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü "Türkiye Okuyor" projesi kapsamında Kastamonu'da neler yapılabileceğine ilişkin önerilerini, proje yürütme kurul üyelerine sundu.

Bu doğrultuda Milli Eğitim Müdürlüğü, okumayı sevdirmek için okullarda her gün en az 20 dakikanın kitap okumaya ayrılması, okullara yazarlar çağırılarak, kitap günleri düzenlenmesi, il müftüsü tarafından kitap okuma vaazı verilmesi, en fazla kitap
okunan kahvehaneye ödül verilmesi ve kütüphanenin gezici aracıyla tüm köylerde faaliyetler düzenlemesi gibi birçok öneri sundu. Şehrin belirli yerlerine okumakla ilgili afişler asmak, kitap fuarları düzenlemek ve özürlüler için telefon hizmetlerinden yararlanarak "Eve kitap" kampanyası başlatmak gibi etkinliklerin yapılacağı proje kapsamında görme engelliler için de CD ve kasetler yaptırılacak.


Toplantıda konuşan Vali Nurullah Çakır, bu projenin herkesi kapsadığını belirterek, "Çocuklarımıza ve yetişkinlerimize kitap okumayı sevdirmek için gerekirse Barutçuoğlu alışveriş merkezi kafeteryasında ilin önde gelenleri olarak bir saat kitap okuruz" dedi.


İl ve okul kütüphanelerinin en iyi şekilde düzenlenmesi gerektiğini de ifade eden Vali Çakır, Internetin daha sık kontrol edilerek, vatandaşların araştırmaya yönlendirmek için çalışılacağını vurguladı. Çakır, son olarak her çocuğun çantasında mutlaka bir kitabın bulunması gerektiğinin altını çizdi.


Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay ise Türkiye'deki eğitim müfredatını göz önüne aldığında "Türkiye Okuyor" projesinin başarılı olmayacağına inandığını söyledi. Yetişkin insanlara kitap alışkanlığı kazandırmanın çok zor olduğunu, bunun örneklerini geçmiş yıllarda bu projeye benzer çalışmalarda gördüğünü ifade eden Gökçebay "Ben üniversiteye gelen öğrencilerin elinde bile kitap görmüyorum. Bence çocukların ilk okulda bu alışkanlık verilmeli. Yıllardır bu tür projeler uygulanıyor.


Cumhuriyet kurulalı aradan kaç yıl geçti ve biz hala insanların okuma yazma öğrenmesinden bahsediyoruz. Ben elimden gelen desteği veririm. Bizler azığımızla kitabımızı ne zaman aynı yere koyarsak o zaman gelişiriz" diye konuştu.
4 yıl sürecek proje ile ülke genelinde 3 milyon kişiye okuma-yazma öğretilmesi, bilgisayar kullanamayanlara bilgisayar okuryazarlığı becerisi kazandırılması ve kitap okuma alışkanlığının artırılması hedefleniyor

İha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 02:33:47
Güncelleme :23 Ocak 2008 Çarşamba 02:42:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yuba" IP: 78.176.20.xxx Tarih : 23.10.2008 17:51:10

cok güzel bi proje işe yarıcak bence