Kastamonu Üniversitesi koordinatörlüğünde Leonardo Da Vinci eğitim programı kapsamında yürütülmekte olan TOLEW projesi ortaklarından Kastamonu Entegre ve Ağaç Sanayi çalışanları eğitimden geçti.
Proje kapsamında Kastamonu Entegre bünyesinde çalışan 190 personele insan ilişkileri, beden dili, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile temel bilgisayar konularında eğitim verildi.
Eğitim çalışmaları kapsamında Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Bahri Gökçebay, Kastamonu Entegre AŞ Kastamonu-Samsun Fabrikaları Genel Direktörü Enis Koç, Kastamonu Meslek Yüksek Okulu Müdürü (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasbi Yaprak, öğretim görevlileri ve fabrika çalışanlarının katılımıyla bir toplantı düzenlendi.
EĞİTİMİN ZAMANI YOKTUR
Kastamonu Valisi Mustafa Kara, projeyle üniversite sanayi iş birliğinin en güzel örneğinin sergilendiğini söyledi. İlk defa bir üniversite ile sanayinin işbirliğine tanık olduğunu dile getiren Vali Kara, "Bu işbirliğinin bundan sonra da devam etmesini diliyorum. 190 kişi eğitim gördü. Bu kişiler artık işlerini daha verimli yapacaklardır. Eğitimler çalışanlara sosyal yönden de büyük yarar sağlayacaktır. Kastamonu Entegre, Avrupa'da 6., dünyada ise 11. büyük fabrikadır. Böyle bir firmanın bu tarz sosyal
çalışmalara önem vermezi çok sevindiricidir. Bu fabrikada yüzlerce insan Kastamonu için emek sarf ediyor. Bu eğitim çalışması tüm fabrika çalışanlarını kapsamalıdır. Eğitim yaşı yoktur. Beşikten mezara kadar eğitim vardır. İnsan sürekli kendini yenilemelidir" dedi.
EĞİTİMLERİN FAYDASINI HEMEN GÖRDÜK
Proje ortaklarından olan Kastamonu Entegre Genel Direktörü Enis Koç ise, her ülkenin hedefinin bilgiyi üreten ve satan bir devlet haline gelmek olduğunu belirterek, bunun için sürekli eğitim ve eğitimde gelişimin şart olduğuna dikkat çekti.
Kastamonu Üniversitesi ile yaptıkları çalışmanın üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarına öncülük edecek bir çalışma olduğunu dile getiren Koç, "Bu proje kapsamında sadece bilgisayar kullanımında değil, aynı zamanda beden dili, stres yönetimi, moral ve motivasyon artırıcı kişisel gelişim konularında eğitimler düzenlendi. Bu eğitimlerimiz halen daha devam etmektedir. 2009 yılında başlayan projemizin daha ortalarında olmamıza rağmen personelimiz üzerindeki olumlu etkiyi görmekteyiz. Öz güveni artmış,
verilen işleri daha kısa sürede bitiren, üretim ve karar verme süreçlerine daha çok katılım sağlandığını hissediyoruz" diye konuştu.
ÜNİVERSİTELERİN ESAS AMACI BU TÜR KATKILARDIR
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay da, "Üniversitelerin esas amacı budur. Üniversiteyi ekonomik olarak görmemek lazım. Öğrenci gelsin, yiyip içsin para bıraksın. Üniversiteyi bunlardan ibaret görüyorlar. Bunlar da olmalı ancak, üniversitenin esas amacı, bir ilin gelişimine bu tarz eğitimlerle, projelerle katkı sağlamaktır" görüşünü dile getirdi.
Ara eleman konusunda da açıklamalarda bulunan Gökçebay, "Türkiye'de yetişmiş ara eleman çok fazla yok diyorlar. Hep bulamamaktan şikayet ediyorlar. Sanayicilere düşen görev iyi eğitilmiş insanları asgari ücretle çalıştırmamaktır. Asgari ücretle bu kişileri çalıştırırsanız, bulmakta zorluk çekersiniz. Kastamonu MYO alanında bir çok üniversitenin önündedir. Ara eleman yetiştirmede de çok büyük roller üstlenmektedir" şeklinde konuştu.
Eğitim alan Kastamonu Entegre çalışanları adına bir konuşma yapan Özkan Tınık ise şirketlerinin her geçen gün büyüdüğünü ve aldıkları eğitimler çerçevesinde hem iş hem de ev hayatlarında büyük faydalar gördüklerini söyledi.
Program sonunda Kastamonu Üniversitesi Rektörü Bahri Gökçebay ve Kastamonu Entegre Genel Direktörü Enis Koç birbirlerine sağladıkları katkılardan dolayı plaket takdim etti.
Toplantıya katılanlar daha sonra fabrika içerisinde bir inceleme gezisine katıldı.