8
Eylül
2024
Pazar
KASTAMONU

Yöresel dokuma hayatlarını değiştirdi

Kastamonu'nun Daday ilçesinde Nazmiye Dengel adlı girişimci, maddi imkansızlıklar nedeniyle 8 yıl önce tek başına başladığı yöresel el dokumasında, bugün 50 kişiye iş veriyor.

Dengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yıl önce eşinin bir trafik kazası nedeniyle tutuklandığını belirterek, eşinin cezaevine girmesinin ardından ailesini geçindirmek için iş aramaya başladığını söyledi.

İlçede iş imkanlarının kısıtlı olması sebebiyle kendisine uygun bir iş bulamadığını aktaran Dengel, daha sonra bir atölyede geleneksel dokuma işinde çalışmaya başladığını, işi öğrenmesinin ardında da Daday Halk Eğitim Müdürlüğünden bir dokuma tezgahı aldığını kaydetti.

''İlk zamanlar çocuklarımın üzerindeki kazakların iplerini sökerek dokuma yaptım. Kısa zamanda kendimi çevremin de desteğiyle geliştirdim. Şimdi kendime ait bir atölyem var ve yaklaşık 50 kişiye ekmek veriyorum'' diyen Dengel, Seydibeyoğlu (Köpekçioğlu) Konağı'ndaki altı tezgahta ürettiği geleneksel dokumaları başta Fransa ve İngiltere olmak üzere birçok ülkeye ihraç ettiğini söyledi.

Çalışmalarına üç çocuğunun eğitimi için aralıksız devam edeceğini vurgulayan Nazmiye Dengel, bundan sonraki hedefinin dokumalardan kıyafet üretmek olduğunu dile getirdi.

Daday Belediye Başkanı Kadir Er, Dengel'in birçok kadına örnek bir çalışma hırsına sahip olduğunu belirterek, Dengel'in kısa sürede ilçe turizmine ve ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 12:26:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aysun kuru IP: 88.254.73.xxx Tarih : 6.07.2010 21:30:37

arkadaşım tebrikler dadayda örnek alınması gereken bir insansın ilcemizide her yerde tanıtmak icin cabalıyorsun keşke sen gibi birkac kişi daha çıksa ilcemizden seninle gurur duyuyorum