Kastamonu İl Özel İdare Müdürlüğü bütçesinden aktarılan ödenekle yeniden yapılan Küre ilçesindeki tarihi Ecevit Han'ı, düzenlenen bir törenle hizmete açıldı.
İstiklal mücadelesi yıllarında Kastamonu'nun İnebolu ilçesinden alınan mermiyi cepheye taşıyan kağnı kollarının bir günlük yürüyüşün ardından konaklama yeri olarak kullanılan, önemli bir stratejik konumu bulunan ve bugüne kadar bir çok ünlü ismin ağırlandığı Ecevit Han'ı, Atatürk ve İstiklal Yolu Projesi kapsamında Kastamonu Valiliği tarafından yeniden yapıldı. Ecevit Han'ı Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun da katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Hanın açılışında bir konuşma yapan Küre Kaymakamı M. Fatih Safitürk, 1950'li yıllara kadar faaliyette bulunan hanın önemli faaliyetlerini milli mücadele yıllarında yerine getirdiğine dikkat çekti. Kürelilerden Ecevit Hanı'na sahip çıkmalarını onu tarihteki misyonuna uygun hizmet verecek şekilde kullanmalarını isteyen Kastamonu Valisi Mustafa Kara ise, "Atatürk ve İstiklal Yolu Projesi ile Kastamonu'nun tarihte Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği büyük yararlılıkların tanıtılması hatırlatılması sadece tarih sayfalarında kalmalarının önlenmesi ve gün yüzüne çıkarılması amaçlanmıştır.
Bu tarihe saygınında bir gereğidir. İkinci amaç İstiklal Yolu Projesi ile Kastamonu turizmini bu bağlamda da Kastamonu ekonomisini güçlendirmektir" dedi.
Ecevit Hanı'nın yapımında İl Özel İdare Müdürlüğü'nün kaynakları kullanıldığını belirten Vali Mustafa Kara, "İstiklal Yolu Projesi'ndeki eserlerin en önemli özelliği kalıcı ve kaliteli yapılmalarıdır. Geleceğe taşınacak bir abide olarak yapılmıştır. Bu projeye Kastamonuluların çok büyük katkısı olmuştur. Bu her türlü takdirin üzerindedir. Biz Küre Ecevit Hanı'na tarihindeki misyonuna uygun olarak fonksiyon kazandırmayı düşünüyoruz. Kürelilerden isteğimiz bu hana sahip çıkmalarıdır. Tarihte burası nasıl bir misyonu yerine getirdiyse, bundan sonraki aşamalarda da hem bir müze olarak hem de bir konaklama merkezi olarak Kastamonu'ya gelecek misafirlere en iyi hizmetin sunulması gerekmektedir. Bu hanın ününe ün katılması, Kastamonu turizmine çok büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Geçmişte çok zor şartlar altında bağımsızlık mücadelesi verildiğini belirten Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da, her gün değişen ve gelişen dünyada artık gelişime ayak uyduramayan ülkelerin ayakta kalma mücadelesi verdiğine vurgu yaparak, bu mücadelede başarılı olmanın ancak ve ancak iyi yetişmiş insandan geçtiğini belirtti. Kurtuluş Savaşı'nda Kastamonuluların büyük bir fedakarlık ve kahramanlık gösterdiğini anlatan Bakan Başesgioğlu, "Özellikle bu hatta cephede savaşan Mehmetçiklerimize cephane yetiştirmek için kadınıyla erkeği ile destansı bir mücadele sergilemişlerdir. Onları bir kez daha şükran ve minnetle anıyoruz. Gerçekten Kastamonulular, Cumhuriyet'in kuruluşunda en çok şehit veren iller arasında yeralması özelliği ile ve büyük Atatürk'ün İstiklal Mücadelesi'ni başlattığı ilk andan itibaren bu iradeye sahip olarak yurdumuzun düşman işgalinden kurtulup bağımsızlığına kavuşmasına katkı sağlamıştır. Onların çocukları olarak bu gururu bizim yaşatmamız lazım. Bizim yaşattığımız gibi çocuklarımıza da bu ruhu aşılamamız gerekiyor. Dünya döndükçe de Kurtuluş Savaşı'nın hangi zor şartlar altında yapıldığını bütün nesillerin bilmesinde fayda var. Bu vatan kolay yurt olmadı" şeklinde konuştu.