Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Kastamonu’ya bağlı bir ilçe olan Şenpazar, kuzeyinde ve doğusunda Cide, güney ve güneydoğusunda Azdavay, kuzeydoğusunda Doğanyurt ilçeleri ile çevrilidir. İlçe toprakları dağlık, ormanlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe topraklarını Şenpazar Çayı sulamaktadır. Kastamonu il merkezine 97 km. uzaklıktaki ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği 335 m. olup, toplam nüfusu 6.222’dir.
İlçede tipik Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak, kışları ise ılık geçmektedir. Her mevsim yağış almaktadır.
İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık dağ ve mağara turizmine dayalıdır. Arıcılık da ileri düzeyde olup bal üretimi ekonomisinde önemlidir. Ayrıca geleneksel el sanatı olan kaşık yapımı ve örme sepet ilçede önemli bir geçim kaynağıdır.
Şenpazar’ın ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bazı yapı taşları ve mezar kalıntılarından Bizans döneminde burada bir yerleşim olduğu sanılmaktadır. Selçuklu ve Osmanlılar tarafından da yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmekte olup, herhangi bir kalıntı ile karşılaşılmamıştır.
İlk olarak Şehribani, daha sonra ise halk arasında Şarabani ve Şarbana biçiminde söylenen ilçe adı 1968 yılında Şenpazar olarak değiştirilmiştir. 1954 yılında nahiye olmuş, 1974 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş olup, 1987’de de ilçe konumuna getirilmiştir.
Şenpazar Çayı’nın içinde bulunan ve Dağlı ile Dereköyü sınırlarından başlayıp Cide Kumköy sınırlarına ulaşan Şehriban Kanyonu ve doğal bir park görünümünde olan ormanlar ilçenin doğal güzellikleri arasındadır.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, www.kastamonu.gov.tr adresinden alınmıştır.