Orta Karadeniz Bölgesi’nde, Ordu İline bağlı bir ilçe olan Çamaş, batısında Çatalpınar, Doğusunda Fatsa ve Gürgentepe Kuzeyinde Fatsa Güneyinde ise Gürgentepe ile çevrilidir. İlçe topraklarını Canik Dağları ve yaylalar engebelendirmektedir. Canik Dağlarından kaynaklanan küçük akarsular ilçe topraklarını sulamaktadır. Deniz seviyesinden 600 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 146 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 13.650’dir.
Ordu’da Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Kışları ılık, yazları nemli, yaz ve kış arasındaki sıcaklık farkının oldukça az olduğu bu tipik Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Kış mevsiminde ılık ve yağışlı, yüksek kesimler kar yağışlı, İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde yağışlı yaz mevsiminde ise genellikle sıcak geçmektedir.
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımsal ürünlerin başında fındık gelmekte olup, arpa, buğday, çavdar, mısır yetiştirilir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır.
Çamaş ismi, 1485’ten önceki yıllarda burada tımar beyliği yapan Mehmet Çamaş’tan kaynaklanmaktadır.
İlçenin Eski Çağ tarihine ait bilgiler yeterli değildir. Yörede herhangi bir arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmamıştır. Bununla birlikte bazı kaynaklarda MÖ.III.yüzyılda burada yerleşim olduğu belirtilmektedir. Büyük olasılıkla Persler, Makedonyalılar, Pontuslular buraya egemen olmuşlardır. MS.70’li yıllarda bölge Peçenek ve Türkmen boylarının akınına uğramış, bunlar daha sonra Selçuklularla bütünleşmişlerdir. Yöreye hakim olan Romalılardan sonra Bizans döneminde Sivas dukalığına, daha sonra da Trabzon eyaletine bağlanmıştır.
Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Selçuklu Devletine bağlı Danişmendliler buraya hakim olmuşlardır. Bunun ardından yöre Danişmendliler ile Bizanslılar arasında birkaç kez el değiştirmiştir. Selçuklu devletinin yıkılmasından sonra yörede İlhanlı Devleti, Eretna Beyliği, Kadı Burhanettin Beylikleri egemenlik kurmuşlardır. Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Rum Pontus Devletini ortadan kaldırması ile birlikte Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Osmanlı döneminde Ordu Sancağına bağlı Bolaman veya Çamaş ismi ile anılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra bucak haline getirilmiş, 1944’te fatsa’ya bağlanmıştır. 1975’de Belediye teşkilatı kurulan Çamaş, 1990’da ilçe konumuna getirilmiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, Çamaş Belediyesi web sitesinden alınmıştır.