Ordu'nun Gölköy ilçesinde bulunan Gölköy Kalesi'nin arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmesiyle ilgili çalışma başlatıldı.
Gölköye Aybastı karayolu üzerinde milattan önce 3.ve 4. yüzyıllarda Pers Kralı Dara tarafından yaptırıldığı söylenen, çok büyük ve geniş bir kaya kütlesi üzerine surlar yapılarak inşa edilmiş Gölköy Kalesi turizm için önemli bir potansiyel oluşturuyor.
Sahil yerleşmeleri olan Perşembe ve Piraziz dahil çok geniş bir alana hakim, uzun asırlar boyunca gözetleme, savunma ve sığınma amaçlı olarak değişik kavimler tarafından kullanılış Gölköy Kalesi ilgi bekliyor. Osmanlılar zamanında da birkaç yüz yıl aynı amaçlarla kullanılmış, 18. sırdan sonra önemini yitirmiş Gölköy Kalesi, ilçe merkezine 4 kilometre mesafede olmasına rağmen zaman içinde tamamen harabe haline geldi. İlçe gezileri sırasında tarihi kale dikkati çeken Ordu Valisi Orhan Düzgün, kalenin durumuyla ilgili yakından ilgilendi. Kalenin 'Arkeolojik SİT Alanı' ilan edilmesiyle ilgili olarak çalışma başlatılacağını ifade eden Vali Düzgün, "Ordu'nun en eski kalelerinden olan Gölköy Kalesi'nin içerisindeki araziler şahıslar tarafından tapulanmış. Kadastronun yeni geçtiği köyde, kadastro mahkemesine dava açılmış ve halen dava sürüyor. Turizme açılması gerekirse önce tapu işinin halledilmesi gerekiyor. Gerekirse kamulaştırılabilir" dedi.
Kalenin SİT alanı ilanı edilmesiyle mülk sahiplerinin tasarruflarının sınırlanacağını ifade eden Vali Düzgün,"Burası şahısların olabilecek bir yer değil. Burada bir eksiklik olmuş, arkeolojik SİT ilan edilmemiş. Edilseydi sıkıntı ortadan kalkacaktı. Kültür Varlıkları ve Tabiatları Koruma Kurulu'na bir yazı yazacağız. SİT alanı edildikten sonra buradaki mülk sahibinin tasarrufları sınırlanır. Burası SİT alanı ilan edilince kimse rastgele ekip dikemez. Kale ayrıca gidiş yolunda bulunan Aydoğan Yaylası ve Ulugöl'ün değerini arttırır" diye konuştu.
evet gölköy kalesi bir tarih efsanesi .yaz mevsiminde öyle güzel bir görüntü oluşturuyorki .harika sayın valimizin ,düşüncesi çok güzel. Böyle tarihi eserleri korumak gerekli.Kalenin üzedrinde gezerken tarihi hatırlamamak imkansız. kalemize halk olarak bizlerde sahip çıkmalıyız .Turistik bir yer haline dönüştürmeliyiz..Sayın valimize düşüncelerinden dolayı minnettarız.
Helal olsun sayın Valim. Adamlar acımamış. Kalenin üstüne mısır ekmiş. birde tapu çıkarmış. ne denir ki!
gölköy kalesi sit alanı oluyormuş haberi 2010 da 0kudum ve sevindim .sevincimi paylaşmak için izmir den bu çalışmayı başlatan sayın valime çok teşekkür ederim böyle bir yaraya parmak bastıgı için. gölköy ün gelecegine bir ışık tutmak olur Sayın valime tekrar bu çalışmalarından dolayı teşekkürü borç bilir saygılarımı sunarım.