3
Ocak
2025
Cuma
KABADÜZ - ORDU

Kabadüz Genel Bilgi

Orta Karadeniz Bölgesi’nde, Ordu İline bağlı bir ilçe olan Kabadüz, doğusunda Gölköy, batısında Korgan, kuzeyinde Çatalpınar, güneyinde Aybastı ilçeleri ile çevrilidir. Canik Dağlarının kuzey yamacında, Melet Irmağı’nın doğusunda yer alan ilçe toprakları engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Yüksek kesimlerinde yaylalar olup, Çambaşı, Karagöl ve Yokuşdibi yaylası en önemlilerindendir. Karagöl Yaylasında irili ufaklı göller bulunmaktadır. Kabadüz-Çambaşı Devlet Karayolu üzerinde Çambaşı Kabalak Obasında DSİ tarafından bir gölet yapılmıştır.

Deniz seviyesinden 530 m. yükseklikteki ilçenin, 2000 Yılı Genel Nüfus sayımı sonuçlarına göre; toplam nüfusu 11.049’dur. İlçede kışları ılık, yazları serin olup, yüksek yaylaları ve iç bölgeler karasal iklim özelliği göstermektedir.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılığa dayalıdır. İlçe Merkezi ile Köyleri engebeli bir arazi yapısına sahip olması nedeniyle genelde Fındık tarımı yapılmakta olup, sulanabilir arazide mısır üretimi yapılmaktadır. Ayrıca patates, lahana ve kivi de üretilmekte olup, son yıllarda seracılık gelişmiştir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yanında arıcılık da yapılmaktadır. İlçe sınırları içerisinde, Akgüney Köyünde bulunan Madencilik İşletmesinde krom madeni çıkarılmaktadır.

Çambaşı Yaylası, geniş Yayla topraklarının merkezi yerinde kurulmuş büyük bir yayla kasabasının adıdır. Çambaşı Yaylası Turizm Bakanlığınca da Turistik Bölge ilan edilmiştir. Ayrıca Çambaşı Yaylası etrafındaki 76 Obasıyla büyük bir yerleşim bölgesidir.Çambaşı Merkezinden 3 km. ileride bulunan Ertaş Obasındaki Dere üzerinde Ertaş Alabalık üretim çiftliği bulunmaktadır.

İlçenin tarih öncesi çağları ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bununla beraber, Gürgentepe Tikenlice Köyü’nde kaya mezarları ile karşılaşılmıştır. Bu da yörenin Hititlerden bu yana yerleşime sahne olduğunu göstermektedir. Büyük olasılıkla Persler, Makedonyalılar, Pontuslular yöreye egemen olmuşlardır. MS.70’li yıllarda bölge Peçenek ve Türkmen boylarının akınına uğramış, bunlar daha sonra Selçuklularla birleşmişlerdir.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Selçuklu Devletine bağlı Danişmendliler Ordu yöresine hakim olmuşlardır. Bunun ardından yöre Danişmendliler ile Bizanslılar arasında yöre birkaç kez el değiştirmiştir. Selçuklu devletinin yıkılmasından sonra İlhanlı Devleti, Eretna Beyliği, Kadı Burhanettin Beylikleri egemenlik kurmuşlardır. Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Rum Pontus Devletini ortadan kaldırması ile birlikte Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı döneminde bir köy olan Kabadüz, 1932 yılında bucak olmuş, 1989 ylında Belediye teşkilatı kurulmuştur. 1990’da da ordu iline bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

ilçede herhangi bir eser bulunmamakla beraber, Harami Köyü Oluklu Mahallesindeki Oluklu Çeşme Kültür Müdürlüğü'nce koruma altına alınmıştır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 11:56:52

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR