Arı ürünleri olan bal, balmumu, polen, arısütü ve arı zehrinin birçok hastalık ve rahatsızlığın "ilacı" olduğu bildirildi.
"Samsun'da Tarım" adlı dergide, Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali Korkmaz imzasıyla yayınlanan "Apiterapi" başlıklı yazıda, dünyada her geçen gün yaygınlaşan arıcılığın, arısütü, polen, arı zehri ve balmumu gibi ürünlerle de artık dikkat çektiği kaydediliyor. Yazısında, yurtdışındaki arıcılık ürünlerine olan ilginin Türkiye ile kıyaslanamayacak derecede fazla olduğu bilgisine yer veren Dr. Ali Korkmaz, günümüzde sınır tanımayan bilgi iletişimi ve global ekonomik ilişkilerin artması sayesinde Türkiye'de de arı ürünlerinin çeşitliliği ve tıbbi amaçla kullanılabilirliğinin gündeme geldiğini belirtti. Türkiye'de yıllardır bal üretimine bağlı olarak yapılan arıcılığın yapısal değişim geçirdiğine, polen ve arısütü başta olmak üzere yeni ürünlerin üretimine geçiş sürecinin başladığına dikkat çeken Dr. Korkmaz, "Bu üretime paralel olarak da halkımızın arı ürünleri tüketim tercihlerinde de önemli düzeyde değişiklik görülmektedir. Uzakdoğu ve Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere arıcılık ürünlerinin tüketimi konusunda önemli düzeyde mesafe alınmış olmakla birlikte asıl dikkat çekici konu, bu ülkelerde arı zehri, propolis ve arısütüne dayalı olarak çeşitli hastalıkların tedavisinin yapılmasıdır. Hatta yüzyıllar boyunca bu olay o kadar gelişmiştir ki, apiterapi adıyla bilinen tedavi yöntemlerinin doğmasına ve gelişmesine yol açmıştır. Özellikle bu konuda ileri gitmiş olan ülkelerde uluslararası kongreler düzenlenmektedir. Ülkemiz ise, apiterapi konusunda henüz bu konuma gelmemiş, arı ürünleri genellikle kulaktan dolma bilgilerle hastalık sağaltımında kullanılmakta ve bu konuda eğitim almış yetkili kişiler tarafından değil de tamamen bu işi ticari olarak yapan arıcı veya umut tacirleri tarafından yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı arı ürünlerini çeşitli hastalıkların sağaltımında kullanacak olan insanların bu konuda yazılmış olan çeşitli bilimsel kaynaklardan yararlanmaları yerinde bir davranış olacaktır. Aksi halde pek çok olumsuz olayın ortaya çıkmasına zemin hazırlanacaktır" dedi.
Bilimsel geçerliliği tam olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte arı ürünlerinin pek çok hastalığın sağaltımında kullanıldığına işaret eden Dr. Ali Korkmaz, balın vücut tarafından kolay ve çabuk özümlendiğini vurguladı.
"BAL, ENERJİ VERİYOR, POLEN İSE CİNSEL GÜCÜ ARTIRIYOR"
Dr. Korkmaz, arı ürünlerinin faydalarını şöyle sıraladı:
- Balın besleyici değeri yanında kan şekerini yükseltici, fiziksel ve zihinsel yorgunluğu giderici, enerji verici, canlılık kazandırıcı, cilde olumlu etkileri yanında bazı yaraların iyileştirilmesi, astım, mide, dolaşım, solunum, hazım bozukluklarında, kanser, tansiyon, damar rahatsızlıklarını giderici yararları bulunmaktadır.
- Balmumu, temel petek, mum ve çadır yapımında, ilaç ve kozmetik yapımında, diş hekimliğinde kalıp hazırlamada ve marangozlukta kullanılmaktadır.
- Polen, sindirimi kolaylaştırıcı, hücre yenileyici, canlılık verici, iştah artırıcı, hemoglobini yükseltici, seksüel aktivite artışı yanında soğuk algınlığı, kısırlık ve kansızlık tedavilerinde, kanser, sinirsel ve ülser gibi rahatsızlıklarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Arısütü, kozmetikte, fiziksel performansın uyarılmasında, öğrenme kapasitesi ve kendine güvenin sağlanmasında, cinsel sorunlarda, kansızlık, kolesterol, viral enfeksiyonlara karşı direncin artırılmasında, kanser, yüksek ve düşük kan basıncı, damar sertliği, kronik ve tekrarlayan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
- Arızehiri, romatizma rahatsızlıkları başta olmak üzere kanserin bazı tiplerinde, adale ağrılarında, eklem ve sinirsel iltihaplarda, boğaz ağrısı, migren, astım, kolesterolün düşürülmesinde, genel bağışıklık uyarıcı, adet öncesi sendromunda kullanılmaktadır. Propolis dokuları onarıcı, damar büzücü, kanı pıhtılaştırıcı, yaraları iyileştirici, sedef, hemoroid, egzama gibi cilt rahatsızlıklarında, romatizma, bakteriyel, kanser gibi hastalıkların tedavisi yanında gıda, kozmetik alanlarında da kullanılmaktadır.
Dr. Korkmaz, arı ürünlerinin bir ilaç olmayıp kullanımı esnasında bu bilinçle hareket edilmesi halinde yararlı olacağını ifade ederek, ancak uzman tıp doktorlarının gözetim, denetim ve önerileri doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi :
8 Eylül 2006 Cuma 16:15:28