8
Eylül
2024
Pazar
SAMSUN

Balkan Türkleri Konfederasyon kuruyor

Samsun Valisi Mustafa Demir’i ziyaret eden Samsun Balkan Türkleri Haberleşme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı İzzet Altuntaş, dünyada Türkler’e yönelik asimilasyon çalışmalarının karşısına konfederasyon kurarak çıkacaklarını belirtti.

Vali Mustafa Demir ise Türkler’e yönelik davranışların yanlışlığına dikkat çekerek, Türkiye’nin Afganistan ve Irak’a benzemediğini ancak her türlü girişime karşı Türk Milleti’nin uyanık ve temkinli olmasını istedi.

Samsun Balkan Türkleri Haberleşme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin geçtiğimiz günlerde yapılan seçimlerinin ardından tekrar başkanlığa seçilen İzzet Altuntaş, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Vali Mustafa Demir’i ziyaret etti. Altuntaş, Samsun ile birlikte 5 vilayetin bir araya gelmesiyle merkezi Edirne’de bulunan Balkan Türkleri Federasyonu’nu kurduklarını, şimdi de yine değişik illerde 5 federasyonu tamamlayıp yasalar çerçevesinde konfederasyon olmak için müracaat edeceklerini dile getirdi.

Nisan ayında Dünya Türkleri Konfederasyonu adı altında ilgili bakanlığa müracaatlarını yapacaklarını ifade eden İzzet Altuntaş, "Sayın Valim, Türklük üzerinde büyük bir baskı var. Başta AB ülkeleri olmak üzere Türkler üzerinde asimilasyon faaliyetleri üzücü boyutlarda. Kendi icatları kanunlara uymalarını sağlayabilmenin mücadelesini konfederasyon çatısı altında sürdüreceğiz. Asimilasyona karşı harekete geçeceğiz. Misyonerler her ne kadar cemaatleri olmasa da ülkemizde cirit atarken Bulgaristan, Batı Trakya ve Kosova’da Türklük ismini silmek için altyapı oluşturmuşlar. Kosova’da Türkçe konuşmak bile yasak. Genelgeyle Türkçe’yi yasaklamışlar. Bilindiği gibi bu ülkede ABD hakim güç. Türk Milleti olarak bu ikiyüzlülükler bizleri yoruyor ve üzüyor. AB ve medeniyetleri buysa ki görünen köy kılavuz istemez, biz onlardan çok ileriyiz. Neticede devletimiz dış Türkler’in sorunlarıyla ilgilenmeli. Bu ölçüde süper güç olma yolunda ilerleriz" dedi.

Vali Mustafa Demir de, Türk milletinin insana ve inanca saygısının bütün dünya tarafından bilindiğine işaret etti. "Biz insanlık bakımından batıdan çok ileriyiz" diyen Vali Mustafa Demir, Türk milletinin uyanık olmasını istedi.

Vali Demir, "Türkiye, Afganistan ve Irak’a benzemez. Türkiye’ye bir şey yapamazlar da oradaki soydaşlarımıza davranışları hoş değil. Bize karşı bir şey var. Halbuki biz istesek zamanında onların ne dinini ne dilini ne de inancını bırakırdık. Avrupa halklarını zamanında derebey ve diktatörlere karşı korumuşuz. Şimdi de öyleyiz. Hürriyetlerden, demokrasiden yanayız. Biz böyleyken, onlar dost görünüp düşmanlık yapıyor. Tabii ki uluslararası ilişkilerde yüzde 100 dostluk olmaz. Güçlüysen dostun vardır. ’ABD en iyi dostumuz’ diyoruz, ABD direkt olarak düşmanlık yapmasa bile kontrolündeki bölgelerde bize yapılan düşmanlıklara göz yumuyor. ’Görmedim, duymadım, bir daha olmaz’ gibi mazeretler üretip durumu geçiştiriyorlar. Neticede biz bilinçli ve uyanık olmak zorundayız. Türkiye’ye kimse diş geçiremez. Fakat bunu söyleyip oturmakla olmaz. Güçlü olacağız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2005 Salı 15:39:59
Güncelleme :10 Mart 2005 Perşembe 15:47:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?