8
Eylül
2024
Pazar
SAMSUN

Dilek tutmak için denize akın ettiler

Yazın başlangıcı olarak bilinen Hıdırellez, tüm yurtta olduğu gibi Samsun’da da coşkuyla kutlandı. Toprağın su ve ısıya doyduğu gün olarak kabul edilen 6 Mayıs Hıdrellez Günü dolayısıyla Samsunlular güneş doğarken dilek tutmak için deniz kenarına akın etti.

Atakum Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hıdırellez Şenliği’nde sahilde dileklerini kuma yazan vatandaşlar daha sonra yanan ateşin üzerinden atladı.

Vatandaşlar, "Hıdırellez halk arasında Hızır Aleyhisselam ile İlyas Aleyhisselam’ın buluştuğu gün olarak biliniyor. Rivayetlere göre, Hızır Aleyhisselam ile İlyas Aleyhisselam, senede bir gün havada ya da denizde buluşuyor.

Hızır, ateşi ve toprağı, İlyas, suyu temsil etmektedir. Toprak ile suyun birleşmesi ile bolluk ve bereketin geleceğine, bütün dileklerin gerçek olacağına inanılmaktadır. 6 Mayıs günü kutlanan Hıdırellez’de Hızır’ın yeryüzünde gezdiğine, sıkıntıda olanlara yardım edeceğine ve dokunduğunda her şeye bereket getireceğine inanılmaktadır" dedi.

Atakum Belediye Başkanı Adem Baktaş da,vatandaşlar gibi sahilde kuma "Daha Güzel Bir Atakum" dileğini yazarak, gençlerle birlikte ateşin üzerinden atladı. Başkan Bektaş, daha sonra vatandaşlarla halay çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2005 Cuma 12:57:57
Güncelleme :7 Mayıs 2005 Cumartesi 19:04:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?