16
Eylül
2024
Pazertesi
SAMSUN

Sahil artık kirlenmeyecek

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (SASKİ) 75 milyon euroluk "Samsun Kanalizasyon Projesi" için Avrupa Yatırım Bankası ile Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında 30 milyon euroluk kredi sözleşmesinin ardından şimdi de KFW Kredi Kuruluşu ile 18 milyon euroluk kredi anlaşması imzalandı.

Hazine Müsteşarlığı’nda yapılan kredi protokolüne, Hazine Müsteşarlığı adına Serdar Güzey, Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, Alman KFW Kredi Kuruluşu adına KFW Türkiye Temsilcisi Burkhard Hınz imza koydu. AK Parti Samsun Milletveki Mustafa Çakır ile SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel de hazır bulundu.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’un uzun zamandır çözüme kavuşmasını beklediği kronikleşmiş bir altyapı sorununa yönelik önemli bir adım atmak üzere ikinci kredi anlaşması için toplandıklarını belirterek, "Bu projenin ilk ayağında Avrupa Yatırım Bankası ile yapılan kredi ve garanti anlaşmasını imzalamıştık. Şimdi de KFW’den bu imzalarla 18 milyon euroluk finans sağlamış olduk" dedi.

Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, gelişmekte olan Samsun için 3 ay arayla imzalanan bu iki sözleşmenin çok önemli olduğunu söyleyerek, "500 bin nüfuslu Samsun’un günde 150 bin metreküp atıksuyu Samsun şehrinin önünde 50 kilometrelik bir sahile akmaktaydı. 500 bin nüfuslu şehrin 50 kilometrelik sahili insanların yararlanamayacağı kadar kirli ve sağlık açısından son derece zararlı bir ortam içermekteydi. Bu proje ile üniversiteden hava alanının bulunduğu Çınarlık’a kadar olan Samsun sahillerinde artık hiçbir şekilde, evsel atıklar yani atık sular, kirli sular denizi kirletmeyecek. Hem deniz ekolojisi açısından hem teneffüs edilen havanın kirliliği açısından, kısacası her türlü çevre problemi açısından Samsun’un problemlerini çözmeye yönelik olduğu için bu projeyi çok önemsiyorum. İddia ediyoruz; bu proje bittikten sonra, Samsun’da şu anda kirliliği belli boyutlarda olan Samsun’un önündeki liman ve liman etrafında insanlar denize girebilecek. İnsanlar bir sahil kentinde yaşamanın zevkini yaşayacak. Bu projenin başka bir özelliği de, Karadeniz’in en büyük kenti olan Samsun’da bir örnek teşkil edecek, Karadeniz sahilinde tek modern arıtma tesisi olarak işlev görecektir" diye konuştu.

Bu proje ile Samsun Büyükşehir Belediyesi sınırları içinden Karadeniz’e kanalizasyon akması önlenecek. Kutlukent Beldesi Organize Sanayi Bölgesi yanına kurulacak olan Atık Su Arıtma Tesisi, Atakum, Gazi, İlkadım, Canik, Kurupelit, Atakent, Kutlukent, Aşağıçinik, Çınarlık beldeleri ile Tekkeköy ilçesini de kapsayacak. 2025 yılına kadar Samsun’un ihtiyacına cevap verecek olan proje, toplam 75 milyon euroya malolacak. Proje bedelinin Alman KFW kuruluşuyla yapılan anlaşmayla birlikte 48 milyon euroluk finansı karşılanmış oldu. Kalan 27 milyon euroluk bölümün 19 milyon eurosu SASKİ, 8 milyon eurosu da İller Bankası tarafından karşılanacak. Projenin, ihale süreci de dahil olmak üzere 4 yıl içinde bitirilmesi hedefleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2005 Salı 17:00:44
Güncelleme :20 Haziran 2005 Pazartesi 13:15:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?